ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: Ήρθε η στιγμή να αναλάβουν οι Κεμαλιστές

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικό foreignpolicy.com, τοποθετεί τα πράγματα με την Άγκυρα σε σωστή διάσταση υπό τον νέο πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ Τ.Μπάιντεν, αναφέροντας ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν θα είναι μεσοβέζικες, κυρίως λόγω της νεο-οθωμανικής ατζέντας των Τούρκων που απειλούν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο και άλλες χώρες παντού.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Nick Danforth αναφέρει ότι υπάρχει μια μεγάλη πλέον αλήθεια για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

“Αυτή η αλήθεια αφορά την πολύ δύσκολη πλέον πραγματική προσέγγιση των δύο χωρών. Η πιο ανησυχητική πραγματικότητα είναι ότι η τουρκική ισλαμική ιδεολογία, τα παράπονα πολλών χωρών και η εγχώρια πολιτική της Άγκυρας,  έχουν διαμορφώσει ένα de facto νέο τουρκικό δόγμα ασφαλείας, το οποίο, με συνεκτικό και ακριβή τρόπο, προσδιορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια μεγάλη απειλή που πρέπει να ξεπεραστεί με επιθετικά αντίμετρα”, τονίζει ο ίδιος.

Επιθετικά αντίμετρα για την Άγκυρα θα είναι η ακόμη πιο βαθιά σχέση με την Κίνα πρωτίστως αλλά και την Ρωσία, για την απόκτηση πυρηνικών όπλων για παράδειγμα, διότι μόνο αυτού του είδους τα όπλα θα προσδώσουν θέση μεγάλης περιφερειακής δύναμης στην Τουρκία του Ερντογάν.

Τούρκοι κυβερνητικοί ειδικοί είναι πρόθυμοι να αναδείξουν το δόγμα τους πίσω από τη νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν για τη νέα ανεξάρτητη πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου για αυτούς, οι δυτικές υπηρεσίες εργάζονται σε πολλά μέτωπα για να διακόψουν την άνοδο της χώρας.

Επίσης πιστεύουν ότι, επειδή η ισχύ των ΗΠΑ και της Δύσης μειώνεται και ο κόσμος γίνεται πολυπολικός, η χώρα τους μπορεί να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη κατά το δοκούν, μαζί με την άσκηση επιλεκτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, για να “ξαναγράψουν οι Τούρκοι τους κανόνες του παιχνιδιού υπέρ τους”.

Αυτή η προσέγγιση είναι δημοφιλής στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του Ερντογάν, ταιριάζει με τις ιδεολογικές καταβολές του Τούρκου προέδρου και έχει λάβει αρκετή εξωτερική επικύρωση που θα είναι δύσκολο να δυσφημιστεί.

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp