Αυτή είναι η Ευρώπη… Φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Καμία κύρωση σε Τουρκία

Οι κυρώσεις δεν αποφασίστηκαν ούτε και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Αντίθετα, δόθηκε κι άλλη περίοδος χάριτος στην Άγκυρα, έως τον Μάρτιο αυτή τη φορά. Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας. Αυτή είναι η Δύση. Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιους να λένε με γλοιώδη τρόπο ”Μένουμε Ευρώπη”, να θυμάστε τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση…

Η Σύνοδος Κορυφής της ευρωφυλακής ήταν ακόμη ένα θρίλερ, με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. να καταλήγουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (11.12.2020) σε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στην Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά κυρώσεις δεν επέβαλε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων.

Κούλης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.: «Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις για την Τουρκία – Η ΕΕ είναι στο αν και το αλλά» Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πάντα σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του Oruc Reis και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

 

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp