Γκορμπατσώφ: «Ο πόλεμος που έρχεται θα είναι ο τελευταίος»

Σαφής υπαινιγμός για χρήση πυρηνικών όπλων

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ παρενέβη με μια συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Echo Moskvy”. Ο πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ τόνισε ότι «αν η κρίση με το ΝΑΤΟ κλιμακωθεί σε έναν νέο πόλεμο, αυτός ο πόλεμος θα είναι ο τελευταίος» κάνοντας σαφή υπαινιγμό για χρήση πυρηνικών όπλων.

Την Παρασκευή οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα Βαλτικά κράτη και στην ανατολική Πολωνία, με ταυτόχρονη αύξηση της εναέριας και ναυτικής περιπολίας, με απώτερο σκοπό να γίνει επίδειξη ισχύος και ετοιμότητας απέναντι στη Μόσχα για να γίνει κατανοητό πως το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τα ανατολικά μέλη του εναντίον της ρωσικής απειλής.

Ο Mikhail Gorbachev δήλωσε μετά τη Σύνοδο ότι «οι αποφάσεις που πήρε το ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θεωρούνται ως προετοιμασία για ένα θερμό πόλεμο με τη Ρωσία. Εμμένω σε ότι έχω πει, θεωρώ τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ κοντόφθαλμες και επικίνδυνες. Tέτοια βήματα οδηγούν στην ένταση και στην διαταραχώ (των σχέσεων). Η Ευρώπη χωρίζεται και ο κόσμος διχάζεται. Αυτό είναι ένας λάθος δρόμος για την παγκόσμια κοινωνία».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι «Υπάρχουν πολλές παγκόσμιες και ατομικές κρίσεις για να εγκαταληφθεί η συνεργασία. Είναι βασικό να επαναφέρουμε τον διάλογο. Είναι ανεύθυνο να αναπτύσσει το ΝΑΤΟ τέσσερα επιπλέον τάγματα στα ρωσικά σύνορα σε απόσταση βολής, η Συμμαχία επιλέγει Ψυχρό Πόλεμο και μια νέα κούρσα εξοπλισμού. Υπάρχουν ακόμα τρόποι να αποφύγουμε την στρατιωτική δράση.

» Τα ΗΕ πρέπει να το συζητήσουν κάποια στιγμή. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, όλες οι πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτιστικές δυνάμεις πρέπει να εμπλακούν ώστε να ηρεμήσουν τον κόσμο. Να ξέρετε ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι και ο τελευταίος».

Πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp