Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ: Πρόσκληση στην Άγκυρα – Δημοσίευμα «βόμβα» για τον «Τρίτο Ναό», vid

Η ειρήνη που θέλουν και ο «μεσσίας» που έρχεται…

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν την Δευτέρα μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη, την ώρα που η Τουρκία, μέσω δημοσιεύματος του κρατικού πρακτορείου Anadolu, συνδέει τις εξελίξεις με τον Τρίτο Ναό που έπεται να αναγερθεί στα Ιεροσόλυμα.

Πρόκειται για έργο που στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HDVC) 1.208 χιλιομέτρων.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η πρόσκληση που απηύθυνε το Ισραήλ στην Τουρκία.

Ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ, δήλωσε:

«Είμαστε οι τρεις μας, αλλά είναι επίσης μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή και ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα μια άλλη χώρα, που βρίσκεται βόρεια απ’ εδώ, θα θελήσει να ενταχθεί στην περιφερειακή συνεργασία και να ζει ειρηνικά μια ωραία συνεργασία με τους υπόλοιπούς μας και αυτό θα ήταν βεβαίως μια καλή εξέλιξη, αν μια μέρα γινόταν».

Η πρόσκληση στην Τουρκία ευνοεί την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης στην περιοχή, κάτι που θα επιτρέψει την αναβάθμιση της Ιερουσαλήμ, ως πόλης στην οποία θα ξεκινήσει η νέα εποχή (ένωση τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, η θρησκεία έπαιζε και παίζει ρόλο στην γεωπολιτική).

Οι Τούρκοι το γνωρίζουν αυτό και μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, έκαναν αναφορά στην «ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στον μουσουλμανικό κόσμο ότι οι Εβραίοι θέλουν να κατεδαφίσουν το Τζαμί Al-Aqsa και να χτίσουν έναν (τρίτο) ναό για τον εαυτό τους», παρότι τα σχέδια κάνουν λόγο για σύμπραξη Εβραίων, μουσουλμάνων και… χριστιανών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει με τις συμφωνίες του Αβραάμ (ΕΔΩ).

Οι Τούρκοι έσπευσαν να πάρουν δηλώσεις από ομάδες Εβραίων στην Ιερουσαλήμ για αυτό το θέμα.

Ο Raziella Harpaz, θρησκευτικός ακτιβιστής, ωστόσο, έδωσε απάντηση «φωτιά», λέγοντας πως δεν έχει τέτοια πρόθεση γιατί «ο Γιαχβέ θα το κάνει».

«Ο Γιαχβέ θα σβήσει το υπάρχον Τζαμί Al-Aqsa και θα φέρει έναν τρίτο ναό στην γη στην θέση του. Όλα, συμπεριλαμβανομένου του Al-Aqsa, ανήκουν στους Εβραίους επειδή ο Γιαχβέ (σ.σ. καμία σχέση με τον Τριαδικό Θεό της μαθηματικής λογικής) δημιούργησε τον κόσμο μόνο για τους αγαπημένους του Εβραίους».

Αντίθετα, η Αμερικανίδα φοιτήτρια πανεπιστημίου Nina Shelanski δεν πιστεύει ότι το τέμενος Αλ-Άκσα πρέπει να τελεί υπό τον εβραϊκό έλεγχο.

«Νομίζω ότι η πλειονότητα των Ισραηλινών είναι ικανοποιημένη με την τρέχουσα κατάσταση, αλλά ορισμένες υπερ-Ορθόδοξες ομάδες θέλουν το Ισραήλ να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Αλ-Άκσα και της Δυτικής Όχθης. Δυστυχώς, αυτές οι μικρές ομάδες θέλουν να πνίξουν τις φωνές μας », είπε.

Η Σελάνσκι τόνισε ότι αυτές οι ομάδες έχουν μεγάλη επιρροή στην ισραηλινή πολιτική παρά το ότι αποτελούν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού.

Ο Ραβίνος Ravay Moyal Mikhael είπε επίσης ότι δεν υποστηρίζει την προσπάθεια. «Ο Ισραηλινός λαός δεν επιδιώκει έναν τέτοιο στόχο. Χρειαζόμαστε ειρήνη», σημείωσε.

Ο Moti Khouyzag, ένας μαθητής σε Yeshiva (Εβραϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα που επικεντρώνεται στη μελέτη παραδοσιακών θρησκευτικών κειμένων, κυρίως του Ταλμούδ και του Τορά, και του χαλάχα), είπε ότι η έλευση του Μεσσία θα ανοίξει δρόμο για την ανοικοδόμηση του τρίτου ναού στην θέση του τζαμιού Al-Aqsa.

«Ποτέ δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό το κτίριο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάψουμε ή να το κλείσουμε », τόνισε χαρακτηριστικά.

 

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp