Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. σε Αν. Μεσόγειο και Κρήτη ζητά ο Τσίπρας

Όσο ήταν κυβέρνηση γιατί δεν το έπραξε;

Κατά τη χθεσινή (Δευτέρα) έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τους αρμόδιους τομεάρχες και πρώην αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, για την τουρκική επιθετικότητα και τη νέα NAVTEX της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρας, τόνισε προκειμένου να αντλήσει ψήφους από τον Πατριωτικό χώρο:

«Δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν οι εξελίξεις.

»Πριν δέκα μέρες δήλωσα ότι ο κος Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα στη Σύνοδο.

»Την ίδια στιγμή ο ίδιος δήλωνε απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτέλεσματά της, παρόλο που δεν είχε καμία αναφορά σε κυρώσεις.

»Και μέσα σε δέκα μέρες ο Ερντογάν άνοιξε την Αμμόχωστο και έστειλε πάλι ερευνητικό εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακόμη και εντός των 12 μιλίων των δυνητικών χωρικών μας υδάτων στο Καστελλόριζο.

»Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κο Μητσοτάκη;

»Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος.

»Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις.

»Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.

»Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ν.μ. στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η ΕΕ θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».

Κατρούγκαλος: Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. σε Κρήτη, Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελλόριζο

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς :

»Επί 40 ημέρες αλώνιζε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

»Και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκεί που η ΝΔ προανήγγειλε “κυρώσεις που θα δαγκώνουν”, ο κ. Μητσοτάκης πέταξε λευκή πετσέτα.

»Ήρθε η ώρα να ανακτήσει η διπλωματία μας την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην αντιδρά απλώς αντανακλαστικά στις επιθετικές προκλήσεις της Τουρκίας.

»Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης θα πρέπει να απαιτήσουμε, χωρίς ταλαντεύσεις να αποφασιστεί μηχανισμός κυρώσεων.

»Και, όπως είχε ήδη ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Περιστύλιο της Βουλής, μετά την ενημέρωση του από τον κ. Μητσοτάκη, να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

»Μετά το Ιόνιο και νότια και ανατολικά της Κρήτης, αλλά στη συνέχεια και νότια Κάσου, Καρπάθου και Ρόδου και στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής… Υπάρχει έστω ένας Έλληνας που πιστεύει ότι αν η ανθελληνική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, θα υλοποιούσε την επέκταση των μιλίων και θα ξεκινούσε πόλεμο με την Τουρκία στο όνομα της Πατρίδας;

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp