Η βυθισμένη Ατλαντίδα της Κίνας – Ένα μοναδικό αξιοθέατο (βίντεο)

Την αποκαλούν κινέζικη Ατλαντίδα αλλά η ιστορία της δεν είναι καθόλου μυστηριώδης. Η βυθισμένη αρχαία πόλη Shicheng, στην ανατολική παραθαλάσσια επαρχία Zhejiang, βρίσκεται 40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού όχι λόγω κάποιου μυθικού πολέμου ή αρχαίας καταστροφής, αλλά εξαιτίας ενός υδροηλεκτρικού φράγματος και της τεχνητής του λίμνης.

Η πόλη, ηλικίας 2.000 ετών, καλύφθηκε από νερά του ποταμού Xin’an, που συγκεντρώθηκαν στην τεχνητή λίμνη Qiandao, στους πρόποδες του όρους Wu Shi, πριν έξι δεκαετίες.

Συνολικά 1.300 χωριά καλύφθηκαν από τα νερά και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα.

290.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 1959, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος.

Ωστόσο, το 2001 η βυθισμένη Shicheng, που σημαίνει Πόλη του Λέοντος, ήρθε ξανά στην επιφάνεια του ενδιαφέροντος.

Σήμερα βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 26 και 40 μέτρων, ωστόσο, σε περασμένες εποχές γνώρισε μεγαλεία. Όταν οι περισσότερες κινεζικές πόλεις είχαν τέσσερις μεγάλες πύλες στα τείχη, η Shicheng είχε πέντε και ήταν το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής της. Με μεγάλους δρόμους, 265 αψίδες και εντυπωσιακά σκαλοπάτια.

Παρά την αρχαιότητά της και τις έξι δεκαετίες που είναι βυθισμένη, η πόλη διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Γυρίστηκε μάλιστα και ντοκιμαντέρ που την παρουσιάζει και δίνει συμβουλές στους δύτες – επισκέπτες της πως να πραγματοποιήσουν την υποβρύχια περιήγησή της.

«Εξαίσιες τοιχοποιίες με δράκους, φοίνικες και λιοντάρια είναι σε μεγάλο βαθμό ανέπαφες και μερικές από τις επιγραφές και το ύφος της αρχιτεκτονικής χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, ενώ τα τείχη είναι από τον 16ο αιώνα».

Η πόλη, που αποτελεί πλέον υποβρύχιο αξιοθέατο αλλά σε πολλούς ανοίγει και την όρεξη της λεηλασίας, τέθηκε το 2011 υπό την προστασία της επαρχίας Zhejiang.

Δείτε εντυπωσιακά βίντεο:

 

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp