Ισραηλινοί Αναλυτές: Η Τουρκία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα σε εύλογο χρονικό διάστημα

Ενδελεχείς προβλέψεις Ισραηλινών ειδικών από το 2009, σχετικά με την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ισραήλ–Τουρκίας προμηνύουν τις σημαντικές δυνατότητες μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών, εξαιτίας της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Άγκυρα.

Σε ένα βιβλίο του το 2009, ο γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Τζορτζ Φρίντμαν, είχε κάνει τις ακόλουθες προβλέψεις:

«Στην δεκαετία του 2020, οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας θα γίνουν όλο και πιο άβολες.

»Η Τουρκία θα επιδιώξει μια πιο επιθετική περιφερειακή επέκταση, θα αποβάλει τον κοσμικό της χαρακτήρα και θα απεικονίζεται πλέον ως μια ισχυρή ισλαμική δύναμη, η οποία θα θέσει στο στόχαστρο και το Ισραήλ».
Τι αναφέρει ισραηλινό αμυντικό ινστιτούτο «Israel Radar»:

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι ήδη τεταμένες, η Τουρκία έχει ήδη γίνει λιγότερο κοσμική χώρα και πιο επιθετική, ενώ το Ισραήλ ανησυχεί ήδη για τις αληθινές προθέσεις της Άγκυρας.

Το 2020, η ετήσια αξιολόγηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) για πρώτη φορά προσδιόρισε την ισλαμική Τουρκία ως μια «σαφή πρόκληση» για το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της Μοσάντ Γιόσι Κοέν είχε δηλώσει σχετικά πρόσφατα σε Άραβες ηγέτες, ότι η Τουρκία είναι η «πραγματική απειλή» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ αυτό το διάστημα, και όχι το Ιράν του οποίου η δύναμη είναι εύθραυστη.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι τεταμένες εδώ και μερικά χρόνια.

Υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν, η Άγκυρα έχει υιοθετήσει μια σκληρή αντι-Ισραηλινή γραμμή.

Μέχρι τώρα, η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς και υποστηρίζει τις δραστηριότητές της με κάθε τρόπο.

Οι Τούρκοι συνεργάζονται επίσης και με άλλα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ιερουσαλήμ καθώς επεκτείνουν την επιρροή τους στην πόλη.

Ωστόσο, η ισραηλινο-τουρκική αντιπαλότητα πρόκειται να πάρει ακόμα πιο στρατηγικές διαστάσεις, αναφέρει το «Israel Radar», το οποίο είναι think tank και βρίσκεται κοντά στην Κυβέρνηση.

Ισραηλινοί ειδικοί μιλούν ξεκάθαρα για ένα επικείμενο γενικό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας ή μια περιορισμένη πολεμική σύγκρουση, για τα επόμενα χρόνια.
Τουρκική πυρηνική απειλή

Η Τουρκία έχει ξεκάθαρα πυρηνικές φιλοδοξίες.

Έχει ήδη υπογράψει μια συμφωνία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία για τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, που θα κατασκευαστούν έως το 2025, αλλά η Άγκυρα έχει το βλέμμα της σε κάτι περισσότερο από μια ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.
Πέρυσι, ο Ερντογάν καταδίκασε το μονοπώλιο που εμποδίζει την Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Αυτό, δεν μπορώ να δεχτώ», είχε δηλώσει στα στελέχη του κόμματος του.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφερθεί προσωπικά στο Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι απειλεί τα άλλα έθνη με το πυρηνικό οπλοστάσιό του.

«Το δόγμα ασφάλειας του Ισραήλ ορίζει ότι οι εχθρικοί παράγοντες στην περιοχή της Α. Μεσογείου και Μ. Ανατολής δεν θα πρέπει να αποκτήσουν ποτέ πυρηνικά όπλα», τόνισε πρόσφατα ένας πρώην Ισραηλινός Αξιωματούχος άμυνας.

«Αυτό απαιτεί τη χρήση όλων των μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, για να μην δημιουργηθούν εχθρικές αναδυόμενες πυρηνικές δυνάμεις», τόνισε ο Τσακ Φρίλιτς (Chuck Freilich), ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ.

«Μια εχθρική πυρηνική Τουρκία θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ και θα κλιμακώσει ευρέως την πίεση προς την χώρα μας.

»Προς το παρόν ένας πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή, αλλά η Άγκυρα θα αποκτήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πυρηνικά όπλα, για αυτό και μια τέτοιου τύπου επιλογή θα είναι ακόμα πιο πιθανή», τόνισε ο ίδιος.

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp