ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΤΑΧΙΝΟΣΑΛΑΤΑ – ΣΑΛΤΣΑ ΤΑΧΙΝΙΟΥ: ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΝΤΙΠ (VIDEO)

Εμείς αναφερόμαστε συνήθως σ’ αυτήν ως ταχινοσαλάτα αλλά στη Κύπρο την λένε “η ταχίνι” ή “τασσιή’ ή “σάλτσα ταχίνι”. Πάει με όλα και εμφανίζεται σε κάθε κυπριακό τραπέζι. Ακόμη και στο τραπέζι στου πρωινού, αν δεν βάλετε σκόρδο μέσα!

σάλτσα ταχίνιΝόστιμη, θρεπτική, νηστίσιμη και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή, η Κυπριακή ταχινοσαλάτα μεταφέρει τον Ανατολίτικο χαρακτήρα της στο τραπέζι είτε ως ντιπ, είτε ως σάλτσα πάνω από βραστά ή ψητά λαχανικά.

 

 

 

 

Σάλτσα ταχίνι

Η  ταχινοσαλάτα που σας παρουσιάζουμε σε βίντεο-συνταγή μπορεί να έρθει στα μέτρα σας (ανάλογα και με την χρήση), αν παίξετε με την ποσότητα του σκόρδου, του λεμονιού και βέβαια με την πυκνότητα της.

 

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που γίνεται σε 5 λεπτά. Δοκιμάστε την πέρα από ντιπ και πάνω από βραστό μπρόκολο, φασολάκια, βραστές πατάτες ή αμπελοφάσουλα.

Ταχινοσαλάτα (Υλικά για ένα μπολ ως ορεκτικό)

200 γρ. ταχίνι
150 ml. νερό
2 λεμόνια – τον χυμό
1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου
50 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για σερβίρισμα

Διαδικασία Παρασκευής:

σάλτσα ταχίνι

1. Χτυπάτε το ταχίνι με νερό και λεμόνι

Σ’ ένα μπολ (μπασίνα) χτυπάτε το ταχίνι με σύρμα προσθέτοντας σταδιακά το νερό. Σε 1 λεπτό περίπου θα έχει αραιώσει επαρκώς και θα έχει αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέτετε την μισή περίπου ποσότητα απ’ το λεμόνι και δοκιμάζετε να δείτε πως είναι στη γεύση σας. Μην συμπληρώσετε καλύτερα όλη την ποσότητα τώρα, γιατί η οξύτητα απ’ το λεμόνι θα έχει να κάνει και με την ισορροπία με τα υπόλοιπα υλικά στο τέλος και έτσι καλύτερα να το ρυθμίσετε λίγο πριν ολοκληρωθεί.

Σάλτσα ταχίνι

2. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά:

Προσθέτετε το λιωμένο σκόρδο και συνεχίζετε το κτύπημα μέχρι ν ‘ασπρίσει καλά το ταχίνι. Στη συνέχεια προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και όσο λεμόνι χρειάζεται ακόμη, δοκιμάζοντας τις ισορροπίες.

Σάλτσα ταχίνι

Η ταχινοσαλάτα πρέπει να είναι σχετικά παχύρρευστη ώστε να κρατιέται στη μπουκιά ως ντιπ και να μην χύνετε στο τραπέζι. Αν χρειαστεί το αραιώνετε με λίγο ακόμη νερό.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε την ταχινοσαλάτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και ίσως λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε για το σερβίρισμα το μπολ της σειράς Fantasy της ΙΩΝΙΑ και δοκιμάσαμε την ταχινοσαλάτα με Κυπριακές πίτες.

Σάλτσα ταχίνι

 

 

 

πηγή

 

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp