Μισθοφόροι των Τούρκων λεηλάτησαν την εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Ρας αλ Αΐν της Συρίας

Ο χριστιανός ιερέας Μιχαήλ Τζακόμπ, εφημέριος της εκκλησίας της Αγίας Ασσία της Σοφής (Mar Assia al-Hakim) στην παραμεθόρια πόλη Ντερμπασίγια της βορειοανατολικής Συρίας, επαρχία Χασάκα, κατηγόρησε τους άτακτους ισλαμιστές μισθοφόρους των Τούρκων ότι λεηλάτησαν την εκκλησία του Αγίου Θωμά (Mar Touma) στην τουρκοκρατούμενη συριακή παραμεθόρια πόλη Ρας αλ Αΐν.

Οι κάτοικοι της Ρας αλ Αΐν ξύπνησαν την Κυριακή το πρωί και βρήκαν την εκκλησία παραβιασμένη και λεηλατημένη.

Ο ναός υπάγεται στη Συριακή Ορθόδοξη Εκκλησία (μονοφυσίτες), διαφορετικό χριστιανικό δόγμα από την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία (Πατριαρχείο Αντιόχειας).

Ο π. Τζακόμπ δήλωσε στο NorthPress ότι οι ισλαμιστές φιλότουρκοι έκλεψαν όλα τα φώτα, τα έπιπλα, μανουάλια, φωτιστικά.

Για τη λεηλασία του ναού καταγγέλλονται ως δράστες άνδρες του τουρκμενικού φιλοτουρκικού Συριακού Εθνικού Στρατού (πρώην Ελεύθερος Συριακός Στρατός – FSA), οι οποίοι τελούν υπό τουρκική διοίκηση και μισθοδοτούνται από την Τουρκία και το Κατάρ.

Ο π. Τζακόμπ είχε τελέσει την τελευταία θεία λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Ρας αλ Αΐν μια ημέρα πριν η πόλη πέσει στον τουρκικό στρατό τον Οκτώβριο του 2019, ύστερα από 11 ημέρες πολιορκίας.

Όλοι οι χριστιανοί της πόλης την εγκατέλειψαν, ακολουθώντας την εκκένωσή της από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), για να μη βρεθούν υπό τουρκική κατοχή.

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp