ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ ΘΑ…ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την σαφή πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στην μονομερή ανακήρυξη τουρκικής ΑΟΖ στην Α Μεσόγειο, χωρίς προσυνεννόηση με τις χώρες της περιοχής, Αίγυπτο, Λίβανο, Ισραήλ και Συρία, ανήγγειλε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadplu ajansı, επικαλούμενο απόφαση του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως αναφέρει ήδη από την προηγούμενη χρονιά ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, είχε αποκαλύψει ότι η Τουρκία πολύ πιθανό θα προχωρήσει στην μονομερή ανακήρυξη της δίκης της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστήμιου Μέσης Ανατολής της Sakarya, Prof. Dr. Kemal İnat, η Τουρκία είχε προτείνει μια διεθνή διάσκεψη των χώρων της ανατολικής Μεσογείου, (πλην της Κύπρου), για χάραξη της ΑΟΖ χωρίς όμως καμία ανταπόκριση, έτσι υποχρεώνεται να προχωρήσει μονομερώς.

Για το ίδιο θέμα ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων, Καθ. Δρ. Sencer İmer, υποστήριξε στο Anadolu ajansı ότι η Τουρκία ούτε λίγο ούτε πολύ επιβάλλεται να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση για να καταρρεύσουν τα υπονομευτικά σχεδία της Ελλάδας να απομονώσει την Τουρκία από την Α Μεσόγειο.

Άραγε εμείς πως θα αντιδράσουμε σε μια τέτοια πολύ πιθανή τουρκική προκλητικότατη κίνηση ;;;

Θα το καταπιούμε και αυτό και θα μιλάμε ακόμα για συνομιλίες ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp