Οι παλιοί ήξεραν και φύλαγαν λεμόνια για το καλοκαίρι πικλάροντας λίγα σε βάζα…πως φτιάχνουμε πίκλες λεμόνι!

Μία από τις τροφές που βρίσκεται σε υπερπροσφορά το χειμώνα αλλά το κατακαλόκαιρο σε έλλειψη είναι τα λεμόνια! Η χώρα μας καλύπτει την εγχώρια ζήτηση τον χειμώνα, εξάγοντας μάλιστα αρκετά, αλλά το καλοκαίρι το ελληνικό ισοζύγιο γέρνει αρνητικά με πολλούς τόνους εισαγωγές λεμονιών μέχρι και από την Αργεντινή, περισσότερο για τις ανάγκες της εστίασης.   Οι παλιοί ήξεραν και φύλαγαν λεμόνια για το καλοκαίρι πικλάροντας λίγα σε βάζα. θα τα χρησιμοποιήσετε σε λεμονάτα φαγητά της κατσαρόλας και σε ψητά και φυσικά στο μπλέντερ (ξεβγάζοντας το πολύ αλάτι) για τα αγαπημένα σας κοκτέιλ! Δείτε πόσο εύκολα γίνονται:   Βήμα 1. Αποστειρώνουμε τα βάζα: Υπάρχουν δύο τρόποι. Ο πρώτος είναι να βράσουμε αρκετό νερό στον βραστήρα, να το αδειάσουμε καυτό σε μια λεκάνη με τα δύο γυάλινα καθαρά βάζα και τα καπάκια τους μέχρι να καλυφθούν. Αφήνουμε για 5-10 λεπτά και στεγνώνουμε καλά. Ο άλλος είναι να βάλουμε τα πλυμένα βάζα με τα καπάκια τους για 10 λεπτά στον φούρνο στους 150 βαθμούς. Και στις δύο περιπτώσεις θα αφήσουμε τα βάζα να κρυώσουν πριν τα γεμίσουμε.   Βήμα 2. Καθαρίζουμε καλά και κόβουμε τα λεμόνια: Πλένουμε με κρύο νερό και μαλακό σφουγγάρι 10 μικρά λεμονάκια ή 6-8 μεγαλύτερα. Αφαιρούμε τις άκρες τους και όσα από τα κουκούτσια τους είναι ορατά και τα κόβουμε στα τέσσερα.   Βήμα 3. Ετοιμάζουμε τις πίκλες και τις φυλάμε. Ρίχνουμε στον πάτο κάθε βάζου μια κουταλιά σούπας αλάτι χονδρό, κατά προτίμηση θαλασσινό. Βάζουμε τα κομμένα λεμόνια σε στρώσεις εναλλάσσοντάς τα με αλάτι χονδρό και πιέζοντάς τα μέσα στα βάζα με μια ξύλινη κουτάλα για να βγάλουν τον χυμό τους και να στριμωχτούν καλά-καλά. Ο χυμός τους, που βγαίνει όταν τα πιέζουμε, μάλλον φτάνει να τα καλύψει μέχρι επάνω, αλλιώς προσθέτουμε επιπλέον χυμό από άλλα λεμόνια.   Προσθέτουμε μια ακόμα κουταλιά αλάτι πριν κλείσουμε καλά τα βάζα. Αναποδογυρίζουμε και κουνάμε τα βάζα συχνά για 48 ώρες. Έτσι το αλάτι θα πάει παντού. Τα βάζουμε στο ψυγείο δυο μέρες μετά. Συντηρούνται για έξι μήνες στο ψυγείο μέχρι τα φρέσκα φθινοπωρινά λεμόνια να εμφανιστούν ξανά στην αγορά.   Μετρήστε τα οφέλη αυτής της τόσο απλής συνταγής: λιγότερο οικολογικό αποτύπωμα (λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα δηλαδή, αφού αποφύγαμε εισαγωγές που συχνά γίνονται με αεροπλάνα που διανύουν ολόκληρες ηπείρους μέχρι να φτάσει η τροφή στο τραπέζι μας), οικονομία στην τσέπη μας (τα εισαγόμενα λεμόνια είναι πανάκριβα!) και αυτάρκεια σε μία αγαπημένη τροφή ολοχρονίς!

 

 

 

 

 

 

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp