Το Ιράν προειδοποιεί τον Ερντογάν για ίδια μοίρα με τον Σαντάμ Χουσεΐν

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ιράν,  Μοζτάμπα Ντου αλ Νουρί, δήλωσε το Σάββατο ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει παρόμοιο θάνατο με τον ιρακινό πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν, εκτός εάν ζητήσει συγγνώμη από τον ιρανικό λαό για τα σχόλια του κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν την Πέμπτη.

Σε ένα tweet, ο Ιρανός βουλευτής Ντου αλ Νουρί έγραψε:

«Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν άσχετος με τη λογοτεχνία, τη γεωγραφία και την ιστορία, θα συνειδητοποιούσε ότι το ποίημα που ανέφερε είχε γραφτεί ως θρήνος για τον χωρισμό του Αζερμπαϊτζάν (τώρα Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν) ) από την πατρίδα του Ιράν. Αφήστε τον Ερντογάν να μάθει για τη μοίρα του Σαντάμ.

Την Παρασκευή, το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στην Τεχεράνη και του έδωσε νότα διαμαρτυρίας ενάντια στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου , τις οποίες χαρακτήρισε ως «παρεμβατικές και απαράδεκτες στις υποθέσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Ο Ερντογάν βρισκόταν στην πρωτεύουσα των Αζέρων, Μπακού, για να παραστεί σε μια στρατιωτική παρέλαση που σηματοδοτούσε τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας σε έναν πόλεμο για τον θύλακα  του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που έληξε τον περασμένο μήνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος απήγγειλε ένα ποίημα των Αζέρων του Ιράν για τη διαίρεση του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ Ρωσίας και Ιράν τον 19ο αιώνα.

Η Τεχεράνη εμφανίστηκε ανησυχώντας ότι οι παρατηρήσεις του θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν αυτονομιστικά κινήματα στην αζέρικη μειονότητα του Ιράν.

«Ο Τούρκος πρέσβης ενημερώθηκε ότι η εποχή των εδαφικών αξιώσεων και των επεκτατικών αυτοκρατοριών έχει τελειώσει», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν στην ιστοσελίδα του την Παρασκευή.

«Το Ιράν δεν επιτρέπει σε κανέναν να αναμιγνύεται στην εδαφική του ακεραιότητα».

πηγή

 

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp