Φαντάζεστε μια ζωή χωρίς ίντερνετ;

∆εκατρείς καλλιτέχνες και πέντε καλλιτεχνικές οµάδες παρουσιάζουν στο Ροµάντσο σενάρια από το παρόν και για το άµεσο µέλλον. Στρατηγικές αποσύνδεσης και αποπροσανατολισµού, σχέδια απόδρασης και εκκένωσης των πόλεων, µελέτες για την κοινωνία της πληροφορίας, στιγµιότυπα της ψηφιακής ζωής και των υποδοµών που µας επιτρέπουν να είµαστε συνδεδεµένοι στο δίκτυο καθώς και νέους συµβολισµούς για την πολιτική περίοδο που διανύουµε. Τι θα γινόταν αν ξυπνούσαµε µια µέρα και δεν είχαµε πρόσβαση στο διαδίκτυο; Μπορούµε να το φανταστούµε;

 

Exonemo, «Kiss or dual monitors»

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αναδεικνύουν στιγµές και αποσπάσµατα της ψηφιακής µας ζωής. «Η έκθεση “Imagine you wake up and there is no Internet” επιχειρεί να συνεισφέρει στη συζήτηση για τη σχέση ανθρώπου και µηχανής τον 21ο αιώνα θέτοντας ερωτήµατα για τη συνεχή συνδεσιµότητα, τις υποδοµές που στηρίζουν το δίκτυο, τα προσωπικά µας δεδοµένα, αλλά και την εµµονή και τον εθισµό των ανθρώπων µε τις ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο» αναφέρουν οι επιµελητές της έκθεσης στο Documento.

Εµπειρίες και ιστορίες

«Στην έκθεση παρουσιάζονται 13 καλλιτέχνες και πέντε καλλιτεχνικές οµάδες από την Αγγλία, την Ιαπωνία, τη Γερµανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Αµερική, την Αυστρία και την Ελλάδα. Θέλουµε να δώσουµε µια πολυπολιτισµική χροιά στην έκθεση και να δούµε τις εµπειρίες και τις ιστορίες καλλιτεχνών που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Στην έκθεση θα δούµε σενάρια από το παρόν και για το άµεσο µέλλον, στρατηγικές αποσύνδεσης και αποπροσανατολισµού, σχέδια απόδρασης και εκκένωσης των πόλεων, µελέτες για την κοινωνία της πληροφορίας, στιγµιότυπα της ψηφιακής ζωής και των υποδοµών που µας επιτρέπουν να είµαστε συνδεδεµένοι στο δίκτυο, καθώς και νέες αναγνώσεις για την πολιτική περίοδο που διανύουµε» προσθέτουν.

 

Heath Bunting, Kyle Brandon, «Siper»

Τα ερεθίσµατα για να πραγµατοποιηθεί η έκθεση γεννήθηκαν από τη σύνθεση διαφορετικών εµπειριών. «Η ιδέα για τον τίτλο προέκυψε µετά την προβολή ντοκιµαντέρ του Μπιλ Ντράµοντ µε τίτλο “Imagine you wake up and all music has disappeared” που είχαµε δει πριν από κάποια χρόνια στις Νύχτες Πρεµιέρας στην Αθήνα. Πέρα από αυτό, παρατηρούσαµε συνεχώς την αυξανόµενη επιρροή του διαδικτύου στην καθηµερινή ζωή (ας πάρουµε το παράδειγµα των αµερικανικών εκλογών και την περίπτωση της Cambridge Analytica που αποκαλύφθηκε το 2018), την τάση για ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών, την αδιάκοπη δηµιουργία νέων εφαρµογών για το κινητό, την αδιάκοπη µανία και χρήση των κοινωνικών πλατφορµών από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, τη συνεχή εξόρυξη των προσωπικών µας δεδοµένων από τις κοινωνικές πλατφόρµες για κερδοσκοπικούς λόγους, τη νωχελικότητα που προκαλούν οι ώρες του ατέλειωτου scrolling στο timeline µας, την τεχνητή νοηµοσύνη και πολλά άλλα φαινόµενα που προκύπτουν από τη σχέση µας µε την τεχνολογία».

 

Technopolitics, «Tracing information society a timeline»

Η χρονική συγκυρία

Η έκθεση έρχεται σε µια χρονική συγκυρία που τo πλαίσιo και τα εργαλεία κατανόησης του κόσµου έχουν αποσταθεροποιηθεί. «Παρατηρούσαµε διεθνώς µια τάση για υποθετικά σενάρια για το µέλλον την πολιτική, την οικονοµία και τα κοινωνικά κινήµατα και θεωρήσαµε καίριο να θέσουµε το ερώτηµα πώς θα ήταν ο κόσµος αν ξυπνούσαµε µια µέρα και το διαδίκτυο είχε εξαφανιστεί. Καθώς βρισκόµαστε εν µέσω µιας πανδηµίας, κάθε υποθετικό σενάριο του παρελθόντος δεν µοιάζει πλέον τόσο υποθετικό» καταλήγουν.

Η υλοποίηση της έκθεσης γίνεται µε την υποστήριξη του Οργανισµού Πολιτισµού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και του Bios Ροµάντσο.

πηγή

Σας προτείνουμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp