Για όσους που μασούσαν το σανό ότι ο Έλληνας είναι ο τεμπέλης της Ε.Ε.«Πρωταθλητές οι Έλληνες» σε χρόνο εργασίας και υπερωρίες!

* Το πρόβλημα της χαμηλής ποιότητας των θέσεων εργασίας που δημιουργεί η ελληνική οικονομία αναδείχτηκε από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι της χώρας κατέχουν θλιβερές πρωτιές στην Ε.Ε. ως προς τον χρόνο εργασίας τους και ως προς τις υπερωρίες. Βρίσκονται στην τέταρτη χαμηλότερη θέση ως προς την εργασία τα Σαββατοκύριακα και παράλληλα ο μέσος μισθός τους μειώνεται συνέχεια, από το 2010 και μετά. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά που συνιστούν εργασιακή «τραγωδία», το ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρεται και στο νέο νομοσχέδιο για την αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι θα αποδομήσει περαιτέρω τη συνοχή της στην Ελλάδα και θα αποβεί καταστροφικό τόσο για την ποιότητα όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας…

Τα στοιχεία που αναδείχτηκαν από την έκθεση είναι αποκαλυπτικά, του μεγέθους της πίεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, όχι μόνο ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά κυρίως ως συνέχεια της 10ετούς μνημονιακής κρίσης. Πιο αναλυτικά:

* Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας απέτρεψε την αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

* Τον Ιανουάριο του 2021, κατά το τρίτο κύμα της πανδημίας, παρατηρήθηκε εκτίναξη του αριθμού των μη ενεργών (αύξηση κατά 196 χιλ. άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020), με παράλληλη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων (154,5 χιλ. άτομα) και των ανέργων (72 χιλ. άτομα). Διαπιστώνεται μια εύθραυστη αγορά εργασίας όσον αφορά την απασχόληση, στην οποία ο κίνδυνος η άρση της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας είναι υψηλός.

* Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Το 2019 το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα ήταν ίσο με 56,4%, βελτιωμένο σε σχέση με το 2018 κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ στην Ε.Ε. το ποσοστό απασχόλησης ήταν ίσο με 68,5%, βελτιωμένο το αντίστοιχο διάστημα κατά 0,7%.

* Το ύψος της υποαπασχόλησης είναι ιδιαίτερα υψηλό (το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία) και υπερέβαινε το δ’ τρίμηνο του 2020 το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε. κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

* Στον δείκτη ποιότητας της απασχόλησης η Ελλάδα όχι μόνο ήταν το 2019 τελευταία στην κατάταξη των κρατών-μελών, αλλά είχε και πολύ μεγάλη διαφορά από την προτελευταία Ιρλανδία (13 μονάδες διαφορά).

* Ο χρόνος εργασίας στην Ελλάδα είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε., παρόμοιος με αυτόν που ισχύει στις χώρες των Βαλκανίων και στην Τουρκία, απέχοντας σημαντικά από τον αντίστοιχο στις χώρες της βόρειας και της δυτικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ελλάδα ήταν οι 41 ώρες και 50 λεπτά, όταν για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η αντίστοιχη διάρκεια ήταν οι 37 ώρες.

* Υπερωρίες: Το 2019 το ποσοστό των απασχολουμένων που εργάστηκε πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη και το δεύτερο υψηλότερο αν συνυπολογίσουμε την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 16,6% των απασχολουμένων δούλεψε με παρατεταμένο ωράριο. Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε., το οποίο μόλις υπερβαίνει το 8%.

* Το ποσοστό των μισθωτών που εργάζονται Σάββατο και Κυριακή, κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., ήταν ίσο με 22,3%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 32%, κατατάσσοντας τη χώρα τέταρτη, μετά το Μαυροβούνιο, την Τουρκία και τα Σκόπια.

 

πηγή