Ενώ η Λέσβος υποφέρει οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπερ των προσφύγων συνεχίζονται

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και απαίτηση για την άμεση μετακίνηση τους στην ενδοχώρα, σε σπίτια και ξενοδοχεία, ενάντια στα σχέδια να του αποκλεισμού τους στο Καρά Τεπέ έστειλε η ΚΕΕΡΦΑ, με μαζική κινητοποίηση στο Σύνταγμα.

Η κινητοποίηση της ΚΕΕΡΦΑ ήταν μέρος ενός διεθνούς κύματος διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την Αυστραλία μέχρι την Ευρώπη.

Κινητοποιήσεις ήδη έχουν  στη Γερμανία, με πάνω από 10.000 να διαδηλώνουν στο Βερολίνο, απαιτώντας από την Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες της Μόρια, στη Βαρκελώνη, την Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και τη Βιέννη ενώ ετοιμάζονται να πολιορκήσουν τα Γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την ομιλία -μέσω ζωντανής σύνδεσης- του Μιχάλη Τσορμπατζόγλου, εκπαιδευτικού από τη Λέσβο, που μετέφερε ζωντανά την οργή των προσφύγων αλλά και των εργαζόμενων και της νεολαίας που βλέπουν τα ΜΑΤ να έρχονται ξανά στο νησί, μετά τη μεγάλη εξέγερση που εμπόδισε το χτίσιμο κλειστής φυλακής στο νησί. « Οι πρόσφυγες φωνάζουν δεν θέλουμε φαγητό αλλά ελευθερία» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από το Εργατικό Κέντρο, τα συνδικάτα και την αριστερά να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους.

Αποκαλυπτικές της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι πρόσφυγες στη χώρα ήταν οι παρεμβάσεις των Αφρικανών προσφύγων από τα καμπ Ριτσώνας και Κορίνθου αλλά και των μεταναστών εργατών από το Πακιστάν, που είχαν μαζική παρουσία στη κορυφή της διαδήλωσης.

Χαιρέτησαν επίσης ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”, η Λίλιαν Μπουρίτη από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, χαιρέτησε την μεγάλη κινητοποίηση των προσφύγων στο Καρά Τεπέ, που ζητά «Ελευθερία». «Απαιτώ από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στις άθλιες ρατσιστικές πολιτικές της κατά των προσφύγων. Υπεύθυνη για την φωτιά στη Μόρια είναι η ίδια η κυβέρνηση που τώρα τους αφήνει να κοιμούνται σε νεκροταφεία και σκουπιδοτενεκέδες και απειλεί με μαζικές απελάσεις. Πρέπει να έρθουν όλοι στον Πειραιά και την Αθήνα, να φιλοξενηθούν σε σπίτια και σε κλειστά ξενοδοχεία και να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία. Να ανοίξουν τα σύνορα, να πάρουν χαρτιά οι μετανάστες και άσυλο οι πρόσφυγες. Χρειάζεται να σταματήσουμε τη ρατσιστική εκστρατεία μίσους, που στρώνει ξανά το δρόμο στους φασίστες από τη Λέσβο μέχρι το Τυμπάκι. Δυναμικό παρών θα δώσουμε στο συλλαλητήριο, στις 7 Οκτώβρη, την μέρα της απόφασής του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής» είπε κατά την παρέμβασή του.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία γύρω από την Πλατεία Συντάγματος.

Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε κλιμάκωση των δράσεων αλληλεγγύης και κορύφωση στις 7 Οκτώβρη με το συλλαλητήριο για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ενώ εξαγγέλθηκαν κινητοποιήσεις κατά του ρατσιστικού πογκρόμ στο Τυμπάκι της Κρήτης.

Ακολουθούν οι χαιρετισμοί που διαβάστηκαν στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα:

Αλληλεγγύη από την Πολωνία στους πρόσφυγες από το στρατόπεδο της Μόρια!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα.. Είναι ντροπή οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήνουν 13 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στέγη, για να κοιμηθούν κάτω από ανοιχτούς ουρανούς.

Η πολωνική κυβέρνηση διαδραμάτισε ντροπιαστικό ρόλο εδώ και χρόνια, αρνούμενη να υποδεχτεί στη χώρα πρόσφυγες. Αντί να βοηθούν, χρησιμοποιούν ρατσιστική προπαγάνδα για να προκαλέσουν φόβο και εχθρότητα προς τους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο τη στήριξη μας.

Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληθυσμό 450 εκατομμυρίων. Η λήψη ενός τόσο μικρού αριθμού ατόμων ως 13 χιλιάδων δεν είναι πραγματικό πρόβλημα. Δημιουργείται από την κορυφή για πολιτικούς λόγους.

Πρέπει να σταματήσουμε τις κυβερνήσεις να μας χωρίζουν με το ρατσισμό. Η ελπίδα βρίκεται στο άπλωμα παντού δράσεων διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης όπως η δική σας σήμερα στην Αθήνα.

Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (United Against Racism) – Πολωνία

Χαιρετισμός απο την Νορβηγία

Το χειρότερο που μπορούσε να φανταστεί κανείς συνέβη στη Μόρια. 13.000 άνθρωποι, πάνω από 5.000 από αυτούς παιδιά, είναι τώρα χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους μετά την καταστροφή του στρατοπέδου Moria στο ελληνικό νησί της Λέσβου την Τετάρτη το βράδυ. Οι άνθρωποι που ζούσαν στο στρατόπεδο δεν έχουν να μείνουν πουθενά, ούτε τους επιτρέπεται να πάνε πουθενά.

Η κατάσταση ήταν αφόρητη στο στρατόπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού. Οι ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει για τις τρομερές συνθήκες, αλλά μίλησαν σε κλειστά αυτιά.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Νορβηγία αποφάσισε να δεχτεί πενήντα – 50 πρόσφυγες. Ένας επαίσχυντος αριθμός από την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο. Ακτιβιστές και αντιρατσιστές απο τη Νορβηγία εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες της Μόρια και την στήριξη μας στον αγώνα της ΚΕΕΡΦΑ. Κάνουμε πτώση πανό την Κυριακή στο Οσλο και θα διαμαρτυρηθούμε έξω από το κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Αλληλεγγύη από την Ενότητα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού, Καταλονία.

Και εμείς διαμαρτυρόμαστε σήμερα στη Βαρκελώνη για να απαιτήσουμε το άνοιγμα των συνόρων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων.

Καλώς ήλθατε πρόσφυγες !!

Αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες της Μόρια απο την Αυστραλία.

Σήμερα προοδευτικός κόσμος της ελληνικής κοινότητας μαζί με την αντιρατσιστική κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό διαδηλώσαμε έξω από το Ελληνικό Προξενείο στο Σίδνεϊ.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες υπέρ των προσφύγων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, αργότερα σήμερα.

Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι. Κλείστε τα στρατόπεδα προσφύγων , ανοίξτε τα σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση!

Αλληλεγγύη από την κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις στη Δανία προς τους πρόσφυγες από το στρατόπεδο Moria.

Η κατάσταση για τους πρόσφυγες στο Moria Camp είναι γνωστή για όλους στη Δανία. Και για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές ΜΚΟ, αντιρατσιστικές ομάδες και τοπικοί σύμβουλοι ζήτησαν από τη Δανία να πάρει ένα δίκαιο μερίδιο των προσφύγων που είναι εγκλωβισμένοι στο στρατόπεδο Moria.

Ωστόσο, η εργατική κυβέρνηση αρνήθηκε εντελώς να το κάνει αυτό – ούτε καν λίγα απο τα πολλά παιδιά. Η ισλαμοφοβία είναι πολύ δυνατή εδώ. Αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε και λέμε ότι η ζωή των προσφύγων έχει σημασία.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη σήμερα. Αλληλεγγύη

Εκ μέρους της United Against Racism and Discrimination

Λένε Γιούνκερ

πηγή https://www.tovima.gr/