Παράταση ζωής…

Η Ελενα Ιγκόρεβνα έζησε μια πλήρη ζωή. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ήταν επικεφαλής τμήματος μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη, ήταν γνωστός ειδικός στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύζυγος, κόρη, φίλοι. Πετούσε σε επαγγελματικά ταξίδια αρκετές φορές την εβδομάδα, συμβουλευόταν πολλά υποκαταστήματα της τράπεζάς της, συμμετείχε σε συμπόσια και συνέδρια. Μερικές φορές πήγαινε στην εκκλησία, όπως όλοι οι άλλοι – σε μεγάλες γιορτές. Και ήξερα δύο μεγάλες γιορτές: τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Πήγαινε εκεί δύο φορές το χρόνο.

Η ζωή της Έλενας Ιγκόρεβνα ήταν τόσο γεμάτη γεγονότα που δεν είχε χρόνο να παρακολουθήσει την υγεία της. Και δεν ήθελε. Η περιπλάνηση στους γιατρούς είναι διασκεδαστική για τους συνταξιούχους και είναι νέα και όμορφη, τίποτα δεν την βλάπτει. Παρόλο που οι υπάλληλοι μιας τόσο μεγάλης και πλούσιας τράπεζας έλαβαν ιατρική ασφάλιση σε μια εξίσου μεγάλη και πλούσια κλινική, η Έλενα Ιγκόρεβνα δεν είχε καν κάρτα εκεί – δεν υπήρχε χρόνος για να την αποκτήσει.

Στις 28 Δεκεμβρίου, μαζί με έναν συνάδελφό της πήγαιναν σε μια συνάντηση στο υποκατάστημα. Ένας συνάδελφος ζήτησε να φύγει νωρίς: ήταν εγγεγραμμένος για υπερηχογράφημα και θα είχαν χρόνο για νά καθυστερήσουν..

Η Έλενα Ιγκόρεβνα, παρά την κατάστασή της, δεν έπασχε από αλαζονεία και συμφώνησε εύκολα να περιμένει στην κλινική. «Ταυτόχρονα, – σκέφτηκα, – θα πάρω μια κάρτα». Έκανα ακριβώς αυτό – εξέδωσε μια κάρτα στη ρεσεψιόν και πήγα στο γραφείο υπερήχων για να περιμένει τον συνάδελφό μου. Καθόμουν στην αίθουσα ολομόναχοι. Σύντομα ο γιατρός βγήκε από το γραφείο και είπε το όνομα του ατόμου που ήταν στη σειρά.

– Όχι, – είπε η Έλενα Ιγκόρεβνα, – δεν είμαι εγώ. Απλώς περιμένω έναν φίλο.

Ο γιατρός την κοίταξε από κοντά.

– Μήπως είσαι η κολλητός του; Ξέρετε, έχουμε πολύ κόσμογια τις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ σπάνιο ότι ο ασθενής δεν ήρθε και το ιατρείο ήταν άδειο. Άσε με να σε δω, αφού είσαι εδώ.

Η Έλενα Ιγκόρεβνα μπήκε στο γραφείο, κάπως έκπληκτη.

– Τι θα παρακολουθήσεις; Δεν με πονάει τίποτα.

– Λοιπόν … Τι βλέπουνε συνήθως στις γυναίκες; Ας ελέγξουμε τον θυρεοειδή και τους μαστικούς αδένες μου.

Ο ασθενής ξάπλωσε στον καναπέ. Ο γιατρός άλειψε το δέρμα με δροσερό τζελ, άρχισε την εξέταση. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, συνοφρυώθηκε και γύρισε την οθόνη:

– Κοίτα.

Ένας τεράστιος κόμπος με οδοντωτές άκρες ήταν ορατός στην οθόνη. Ένας κόμβος είναι ένας όγκος. Τα οδοντωτά άκρα είναι σημάδι ότι ο όγκος είναι κακοήθης.

– Επείγουσα βιοψία. Έχετε γιατρό ογκολόγο; Όσο πιο γρήγορα χειρουργηθείτε, τόσο το καλύτερο. Ο θυρεοειδής αδένας διατηρεί την όγκο από μόνη του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά αν φύγουν οι μεταστάσεις, όλοι οι λεμφαδένες θα χτυπηθούν – και αυτό είναι το τέλος.

Η Έλενα Ιγκόρεβνα σηκώθηκε, σκούπισε το τζελ από το λαιμό της, ευχαρίστησε τον γιατρό και πήγε στη συνάντηση. Γιορτάζει το νέο έτος σε μεγάλη κλίμακα, νομίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη Πρωτοχρονιά στη ζωή της. Έφυγε – για τελευταία φορά … Μετά από 10 ημέρες η βιοψία ήταν έτοιμη – η διάγνωση επιβεβαιώθηκε. Ορίστηκε η ημερομηνία της επέμβασης. Το βράδυ, η ασθενής τηλεφώνησε στη φίλη της: Η Λιουτμίλα ήταν αρκετά χρόνια μεγαλύτερη και πήγαινε στην εκκλησία όχι με διακοπές, αλλά τακτικά. Την επόμενη μέρα στάθηκαν και οι δύο σε μια μικρή εκκλησία κοντά στην Αγία Πετρούπολη, όπου υπηρετούσε ο εξομολογητής της Λιουτμίλα. Εκεί, η Έλενα Ιγκόρεβνα βοηθήθηκε, έλαβε την θεία κοινωνία και ευλογήθηκε για την επέμβαση.

«Προσευχηθείτε», την προειδοποίησε ο πατέρας Νικολάι, «προσευχηθείτε σε όλους τους αγίους και στον Κύριο να σας ελεήσει.

Πριν από τη νοσηλεία, οι φίλες κατάφεραν να σταματήσουν για να δουν την οσια Ξένια της Πετρούπολης, τον άγιο Ιωάννη της Κρονστάνδης και στο μοναστήρι της Οπτινα. Μετά από λίγο καιρό, η Έλενα Ιγκόρεβνα ήταν ξαπλωμένη στο χειρουργικό τραπέζι. Τύλιξε τον καρπό της με μια αλυσίδα με ένα μικρό σταυρό.

Η επέμβαση έγινε . Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ασθενής πήγε στη δουλειά και μια εβδομάδα αργότερα πέταξε για επαγγελματικό ταξίδι στη Ρώμη. Οι γιατροί κούνησαν καταφατικά το κεφάλι τους, αλλά η χειρουργημένη γυναίκα ένιωσε ενεργητική και χαρούμενη. Οι δοκιμές που έκανε έδειξαν την απουσία κακοήθων κυττάρων στο σώμα. “Μπορείς να ζω χωρίς χημειοθεραπεία, έτσι;” – επέμεινε η ανήσυχος ασθενής και οι γιατροί συμφώνησαν – φαίνεται πιθανό. Για κάθε περίπτωση, δείγματα ιστού εστάλησαν σε κλινικές στη Γερμανία και την Αυστρία. Οι δυτικοί γιατροί έχουν συστήσει χημειοθεραπεία. Αλλά η Έλενα Ιγκόρεβνα δεν της άρεσε να νοσηλεύεται και αρνήθηκε οποιαδήποτε θεραπεία. Δεν έκανε λάθος: ένα χρόνο αργότερα, οι γιατροί δήλωσαν σταθερή ύφεση.

Με την πάροδο του χρόνου, η ζωή μιας επιχειρηματικής και εξαιρετικά επιτυχημένης γυναίκας άρχισε να αλλάζει – σταδιακά αλλά σταθερά. Όλο και πιο συχνά πήγαινε στην εκκλησία, εξομολογείται και λαμβάνοντας την θεία κοινωνία σύντομα συνάντησε έναν ιερέα, ο οποίος έγινε ο πνευματικός της πατέρας. Κάποτε η σπάνια επισκέπτης, τώρα έγινε πλήρης ορθόδοξη χριστιανή. Αυτό δεν είχε άμεση σχέση με την επέμβαση, αλλά η επιτυχής έκβαση της έδωσε επιπλέον χρόνο στην Έλενα Ιγκόρεβνα. Επαρκής χρόνος για την αναθεώρηση της κλίμακας των αξιών.

– Βλέπετε, – είπε η Έλενα Ιγκόρεβνα, – αν ο Κύριος δεν με είχε φέρει τότε στην κλινική, αν δεν είχε κρατήσει τον ασθενή που ήταν εγγεγραμμένος, θα είχα μάθει ότι έχω καρκίνο την τελευταία στιγμή.

Και θα είχε πεθάνει, φυσικά. Και τι θα μου συνέβαινε στον επόμενο κόσμο; .. Δεν σκεφτόμουν τότε τις εντολές, έζησα, όπως λένε, στο έπακρο. Ο Κύριος λέει: “Σε ό, τι βρίσκω, σε αυτό θα κρίνω” – καλά, και τότε το δικαστήριο θα με περίμενε! Και Αυτός – με λυπήθηκε, θεραπεύτηκα με προειδοποίησε. «Διότι αυτό είναι καλό και ευχάριστο στον Σωτήρα Θεό μας, ο οποίος θέλει όλοι οι άνθρωποι να σωθούν και να αποκτήσουν τη γνώση της αλήθειας» (1 Τιμ. 2: 3-4). Είναι εκπληκτικό όταν η ζωή σας είναι μια γραφική απεικόνιση της βιβλικής διδασκαλίας!

Άννα Μπερσενέβα-Σάνκεβιτς