H Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών βοηθά τους νέους που θέλουν να εγκατασταθούν στην Πόλη

Μια σπουδαία πρωτοβουλία έχει αναλάβει η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙΟΜΚΩ), που συντονίζει και επιβλέπει το έργο 25 Ενώσεων Κωνσταντινουπολιτών σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από το 2006. Μέσω του προγράμματος «ΕΛΠΙΣ» θα βοηθήσει τους νέους που θέλουν να εγκατασταθούν στην Πόλη και να ενταχθούν στην τοπική ομογενειακή κοινότητα.

Όπως σημειώνει η ΟΙΟΜΚΩ στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου, «η Ομοσπονδία θα βοηθήσει τους αιτούντες με την προετοιμασία, την εύρεση εργασίας και την εγκατάσταση στην Πόλη».

Στόχος της δράσης, που έχει διάρκεια 12 μήνες, με πρόβλεψη να εξεταστεί περαιτέρω η κάθε περίπτωση εάν κάποιος θέλει να μείνει περισσότερο στην Πόλη, είναι όχι μόνο η υποστήριξη νέων οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν να ζήσουν εκεί αλλά και η υποστήριξη των ήδη εγκατεστημένων μελών της εκπατρισμένης ή μη κοινότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη διεύθυνση nnap@otenet.gr

Η Ομοσπονδία έχει στενή συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τοπικούς συνδέσμους, όπως ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, ενώ από το 2010 έχει απευθείας επικοινωνία με ιθύνοντες της τουρκικής κυβέρνησης, στους οποίους έχουν καταστήσει σαφές ότι υπεύθυνοι για τον Ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης, κάτι που τους καταλογίζει και την ευθύνη να βοηθήσουν τους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΟΙΟΜΚΩ έχει αναδείξει το θέμα και σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει παρουσία στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ και σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

πηγή