Άλλη μια ελληνική εταιρία πέφτει σε ξένα χέρια…Το deal της χρονιάς η πώληση των SM ΜΑΣΟΥΤΗ…

Ένα βήμα πριν την συμφωνία βρίσκονται το αμερικανικό fund CVC και ο όμιλος Μασούτη για την εξαγορά του supermarekt από το αμερικανικό επενδυτικό fund που δραστηριοποιείται έντονα στην Ελλάδα…  έναντι ποσού που θα κυμανθεί μεταξύ των 600-700 εκατ. ευρώ ή περίπου 10-12 φορές το EBITDA της χρήσης 2020.
Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν με γρήγορο ρυθμό δεδομένου ότι η Μασούτης ήταν έτοιμη να διαπραγματευτεί προτάσεις και είχε προσλάβει σύμβουλο.
Η Μασούτης έκλεισε το 2020 με πωλήσεις 882 εκατ ευρώ από 830 εκατ ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,3%.
Τα Μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 9,7% σε 217.3 εκ ευρώ.
Τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) της Εταιρείας της χρήσης 2020 διαμορφώθηκαν σε 22,136 εκ. ευρώ έναντι 20,958 εκατ. ευρώ της χρήσεως 2019.
Παρουσιάζεται αύξηση, έναντι της προηγούμενης χρήσης κατά 14,7%.
Το χρηματοοικονομικό κόστος στη χρήση παρουσίασε μείωση κατά 3,7%, δηλαδή από 9,248 εκ. ευρώ το 2019 ανήλθε σε 8,907 εκ ευρώ το 2020.
Τα Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 60,082 εκ. ευρώ έναντι κερδών ύψους 57,450 εκ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση 4,6%.

Τα νέα δεδομένα

Η Μασούτης τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να έχει τις ίδιες επιδόσεις με την περυσινή όπου ενώ αύξησε τις πωλήσεις του η άνοδος ήταν μικρότερη από το μέσο όρο του κλάδου.
Παρ όλα αυτά η είσοδος του CVC αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα και στην εταιρία αλλά και την αγορά όπου αναμένεται να δημιουργήσει πίεση στον ανταγωνισμό και να οδηγήσει στην συγκέντρωση του κλάδου την οποία άλλωστε αναμένουν και το δηλώνουν δημοσίως όλες οι μεγάλες αλυσίδες.
Άλλωστε το CVC δεν αναμένεται να μείνει στη Μασούτης.
Και αυτό γιατί στην Ελλάδα ο βαθμός συγκέντρωσης του οργανωμένου λιανεμπορίου είναι χαμηλός, σε σχέση με άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλός γεγονός που προσφέρει τεράστια περιθώρια για κινήσεις συγκέντρωσης.
Άλλωστε σήμερα είναι η καλύτερη περίοδος για τέτοιου είδους συναλλαγές καθώς ο κλάδος απολαμβάνει τις … δάφνες της πανδημίας οι οποίες πλέον θα σταματήσουν να υπάρχουν.
Και αυτή τη στιγμή στην αγορά ουσιαστικά υπάρχουν οι τρεις μεγάλοι παίκτες Σκλαβενίτης, AB Βασιλόπουλος, Lidl και ακολουθούν οι My Market, Μασούτης και Γαλαξίας.
Εκ πρώτης όψεως η είσοδος CVC στη Μασούτης δεν βάζει στην κορυφή το funs στον κλάδο.
Αλλά όσοι παρακολουθούν το CVC αντιλαμβάνονται όπως αν ξεκινήσει η μια εξαγορά θα φέρει και την επόμενη.
Και αυτή τη φορά πιθανός στόχος είναι η AB Βασιλόπουλος δεδομένου ότι ελέγχεται από fund και είναι πιο «εύκολη» μια διαπραγμάτευση.
Είναι προφανές ότι μια μελλοντική συνένεαωση δυνάμεων Μασούτη, ΑΒ Βασιλόπουλο με φορέα το CVC θα ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα στην αγορά καθώς θα δημιουργήσει ουσιαστική πίεση στη Σκλαβενίτης που παραμένει αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς και έχει πιέσει ασφυκτικά τον ανταγωνισμό ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.
Η είσοδος του CVC εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε τρεις ισχυρούς πόλους.
Τη Σκλαβενίτης, τη Μασούτης-ΑΒ και τη My Market χωρίς να αποκλείονται και συμπράξεις έκπληξη.

πηγή