Η απόφαση της δίκης του Κερκύρας Νεκταρίου ίσως μας μετατρέψει σε κρυπτοχριστιανούς

Το ημερολόγιο θα γράφει Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, όταν θα ξεκινήσει στην Κέρκυρα η δίκη που μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω στην αντίληψη που έχουμε, σε νομικό επίπεδο τουλάχιστον, για τη Θεία Κοινωνία. Κατηγορούμενος θα βρεθεί ο τοπικός μητροπολίτης Νεκτάριος, το όνομα του οποίου είχε βρεθεί στη δημοσιότητα τον περασμένο Απρίλιο όταν μαζί με γαλάζιους πολιτευτές τελούσε λειτουργία εν μέσω καραντίνας. Εναντίον του μητροπολίτη έχουν ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις.

Η πρώτη και αυτή με το μεγαλύτερο κοινωνικό, πολιτικό αλλά και νομικό ενδιαφέρον, αφορά στην πρόσκληση που είχε απευθύνει στις 25 Μαρτίου 2020 προς τους πιστούς να κοινωνούν χωρίς φόβο όσο διαρκούσαν τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας, κάνοντας χρήση του κωδικού SMS «για άσκηση σωματικών δραστηριοτήτων». Η δεύτερη δίωξη αναφέρεται σε συγχρωτισμό εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος κατά την διάρκεια της παραδοσιακής λιτανεύσεως του σκηνώματος του.

Τί θα γίνει λοιπόν αν ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος κριθεί ένοχος σύμφωνα με την πρώτη δίωξη; Θα υπάρχει απόφαση δικαστηρίου που θα επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία συνιστά έκθεση σε κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Ο καθένας μπορεί να προβλέψει την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου σε μια τέτοια εξέλιξη. Μπορούμε επίσης να φανταστούμε διάφορους δημοσιολόγους να αρνούνται το περιεχόμενο της απόφασης, όπως για παράδειγμα η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου που έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κορονοϊό στα μυστήρια.

Όμως τί θα κάνει η κυβέρνηση; Από τη θέση της είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί μια τέτοια απόφαση και μάλιστα να λάβει δράση, απαγορεύοντας τη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία, τουλάχιστον έως την κήρυξη του τέλους της πανδημίας. Ως εκτελεστική εξουσία θα οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης. Θα μπορεί όμως; Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που εν μέσω καραντίνας είχε προτρέψει τους πολίτες να περνούν και από την εκκλησία της ενορίας τους όταν έχουν στείλει μήνυμα για κάποια άλλη έξοδο ! Ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης που αρνήθηκε να κάνει διάλογο με το δημοσιογράφο Ανδρέα Πετρόπουλο όταν η συζήτηση του πάνελ πήγε στο κατά πόσο μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία ο κορονοϊός. Και φυσικά ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος που τον περασμένο Σεπτέμβρη, εν μέσω έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, κοινώνησε στην Αγία Σοφία Ψυχικού κι ύστερα δήλωνε ότι “τον παγίδευσαν”.

Η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου μπορεί να μας επιφυλάσσει μεγάλες στιγμές!

πηγή