Washington Post: «Χιλιάδες που “ακολούθησαν τους κανόνες” πρόκειται να νοσήσουν από Covid. Δεν πρέπει να ντρέπονται»

Την απενοχοποίηση του καλού, πρόθυμου κι «ευσυνείδητου» πολίτη επιχειρεί άρθρο της Washington Post, για όσους έκαναν «το σωστό» αλλά τελικά νόσησαν και απογοητεύτηκαν, και βασανίζονται μήπως θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι περισσότερο.

Φαίνεται ότι οι εξαπατημένοι του αφηγήματος «τελευταίο μίλι» είναι πολλοί, και χρειάζονται άμεσα υποστήριξη τόσο ηθική, όσο και ψυχολογική. Επίσης χρειάζονται και μια «εξήγηση» γιατί ενώ τα εμβόλια αποτυγχάνουν να μας χαρίσουν την ελευθερία, εμείς… πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε.

Διαβάστε όλο το παρακάτω δημοσίευμα, και είναι σίγουρο ότι θα το βρείτε εξαιρετικά απολαυστικό!

Εδώ και δύο χρόνια, η Aline, μια 30χρονη φοιτήτρια στο Οχάιο, προστατεύει επιμελώς – απεγνωσμένα, μάλιστα – τον εαυτό της από τον κορωνοϊό. Εμβολιασμένη και με την ενισχυμένη, έκανε τεστ την περασμένη εβδομάδα ενόψει του ταξιδιού της στην Ατλάντα. Έμεινε έκπληκτη όταν βγήκε θετική.

Η Aline, η οποία ζήτησε να ταυτοποιηθεί με το μικρό της όνομα μόνο για λόγους απορρήτου, εξακολουθεί να προβληματίζεται σχετικά με το πώς κόλλησε τον ιό – μήπως επειδή φορούσε υφασμάτινη μάσκα αντί για ιατρικής ποιότητας; — και ανησυχεί ότι ο βήχας που έχει τώρα μπορεί να επιδεινωθεί επειδή έχει διαβήτη. Αυτό ωστόσο δεν είναι το πιο οδυνηρό μέρος της δοκιμασίας: «Αισθάνομαι πολύ αμήχανα και χαζή», λέει και στενοχωριέται που προκαλεί άγχος στην οικογένειά της. «Είναι εντυπωσιακό που νιώθω τόση ντροπή για αυτό. Συνειδητοποιώ πόση επικριτική ήμουν κρυφά εναντίον ανθρώπων που είχαν κολλήσει πριν».

Η Aline αποτελεί μέρος μιας ταχείας αύξησης των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς δύο παραλλαγές συγκρούονται και οι πολιτείες σημειώνουν νέα ρεκόρ καθημερινά, τα πρωτοφανή κρούσματα γίνονται το πιο φυσιολογικό και λιγότερο η εξαίρεση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι αυτά τα κρούσματα είναι πλέον «πιθανόν» να συμβούν. Για πολλούς ανθρώπους που είναι θετικοί κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας αύξησης, ο ιός πυροδοτεί ένα ακόμη δυσάρεστο συναίσθημα σε μια δοκιμασία που έχει ξεσπάσει άφθονα: ντροπή.

«Υπήρξε αυτή η μεγάλη αφήγηση σχετικά με τη σημασία του να ελέγχετε τις πράξεις σας για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να αρρωστήσετε και να μην μεταδώσετε την ασθένεια σε άλλους ανθρώπους», λέει η Jessica Stern, κλινική ψυχολόγος στο NYU Langone Health.

«Επειδή η αφήγηση είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τις συμπεριφορές μας, νομίζω ότι υπάρχει αυτό το συμπέρασμα ή αυτή η υπόθεση, ότι αν αρρωστήσεις, πρέπει να έχεις κάνει κάτι λάθος για να το φέρεις στον εαυτό σου». Αυτό δεν είναι αλήθεια, τονίζει, «αλλά δυστυχώς είναι εγγενές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και μιλάμε για τον Covid. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ντροπή, την οποία η Stern ορίζει ως «ο συνδυασμός αμηχανίας ή ενοχής και ταυτότητας — ένα από τα πιο ενδόμυχα συναισθήματα».

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιάζεστε πλήρως και να ενισχύεστε και να κάνετε συχνά τεστ. Αλλά ακόμη και αυτές οι διασφαλίσεις δεν αποτελούν εγγύηση έναντι της μόλυνσης: Για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Δεκεμβρίου, η Μασαχουσέτη, μια από τις πιο εμβολιασμένες πολιτείες με το 74 τοις εκατό πλήρως ανοσοποιημένο, ανέφερε 11.431 πρωτοφανείς λοιμώξεις, περίπου το 37 τοις εκατό των συνολικών νέων θετικών κρουσμάτων. Τα αθλητικά πρωταθλήματα ακυρώνουν αγώνες λόγω κρουσμάτων μεταξύ εμβολιασμένων παικτών, και το “Saturday Night Live” διέκοψε την πιο πρόσφατη εκπομπή του λόγω φόβων για τον ιό.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι με την παραλλαγή όμικρον, αντιμετωπίζουμε έναν ιό που είναι πιο μεταδοτικός από το δέλτα και με τη σειρά του το δέλτα πιο μεταδοτικό από το άλφα και ούτω καθεξής», λέει ο Peter Hotez, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

πηγή