• CO.7881555
    Σημαία Βορείου Ηπείρου
    Από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές Σημαία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Υψώθηκε το...
  • Χαρμολύπη
    Χαρμολύπη
    Συλλογικό έργο - Κλασσικά διηγήματα μεγάλων συγγραφέων 9 σημαντικοί συγγραφείς μοιράζονται τη δική τους...

Σαρδέλες στο φούρνο με ντομάτα

Υλικά συνταγής

  • σαρδέλες: 1 κιλό
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • σκόρδο: 2-3 σκελίδες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • κρεμμύδι: 1 κομμένο σε ροδέλες
  • ντομάτες: 3-4 ψιλοκομμένες, μέτριες, φρέσκες και ώριμες ή 450 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
  • μαϊντανός: 2-3 κουταλιές, ψιλοκομμένος και λίγος ακόμη για το σερβίρισμα
  • νερό: 1/2 φλιτζάνι
  • αλάτι
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζετε τις σαρδέλες ως εξής: τις κρατάτε από την ουρά με το ένα χέρι κάτω από το νερό της βρύσης και με το άλλο πιέζετε και με μία κίνηση από πάνω προς τα κάτω αφαιρείτε τα λέπια. Αφαιρείτε επίσης το κεφάλι και τα εντόσθια. Τις αλατοπιπερώνετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.
  2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Ετοιμάζετε τη σάλτσα ζεσταίνοντας το λάδι και σοτάροντας το σκόρδο και το κρεμμύδι ελαφρά. Προσθέτετε κατόπιν τα ντοματάκια, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά 15’ περίπου.
  3. Τοποθετείτε τις σαρδέλες σε ένα ταψάκι φούρνου σε μία στρώση τη μία δίπλα στην άλλη. Τις περιχύνετε με τη σάλτσα, προσθέτετε το νερό και τις ψήνετε 20’-25’ . Κλείνετε το φούρνο και αφήνετε τις σαρδέλες να σταθούν 5’-6’. Τις σερβίρετε πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Τρώγονται ευχάριστα και κρύες.

πηγή