Όχι τέλη Ιουνίου κύριε Μητσοτάκη, χθες!

Και ξαφνικά, το υπουργείο Παιδείας, με μια κίνηση έκπληξη ανακοινώνει ότι οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν από τις 2 Ιουνίου. Δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι είχαν γίνει πέρυσι και γενικώς πολύ νωρίτερα από τις συνηθισμένες ημερομηνίες.

Τα σχολεία θα κλείσουν πολύ νωρίτερα ενώ στα φροντιστήρια έχουν ήδη πάρει φωτιά. Όμως, εκείνο που έχει προκαλέσει απορίες και έχει δημιουργήσει πολλά σενάρια είναι ακριβώς ο χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων.

Πολλοί εκπαιδευτικοί «βλέπουν» πίσω από αυτή την ανακοίνωση… εκλογές προς το τέλος του Ιουνίου. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Πανελλαδικές διαρκούν περί τις 2 εβδομάδες, κανείς δε θα απέκλειε ένα τέτοιο σενάριο.

[sc name=”palaiomenes-eikones-se-xylo” ][/sc]

Ακραίο μεν, αλλά όταν ένα τόσο μεγάλο γεγονός όπως οι εξετάσεις μετατίθεται για πολύ νωρίτερα, πολλοί θα κάνουν και ανάλογους συνειρμούς.

Ο πρωθυπουργός έχει σε όλους τους τόνους πει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της Άνοιξης του 2023. Κάποια σενάρια κάνουν λόγο για επίσπευσή τους, για το φθινόπωρο φέτος.

Φήμες που είχαν ακουστεί πριν από μερικές εβδομάδες για άμεση προσφυγή στις κάλπες, διαψεύστηκαν από αυτούς που τις εμπνεύστηκαν, δηλαδή από κυβερνητικές πηγές που με τον τρόπο αυτό ήθελαν να συσπειρώσουν το κόμμα και να μαζέψουν τους υπουργούς που είχαν κατεβάσει μολύβια.

Όμως, με τη ραγδαία υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, με τις απανωτές γκάφες στην υπόθεση της Ουκρανίας, με τους 70 και πλέον νεκρούς κάθε μέρα από την πανδημία και κυρίως με το τρομακτικό κύμα ακρίβειας που τσακίζει τα νοικοκυριά, σίγουρα γίνονται δεύτερες σκέψεις.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό 8,9% τον Μάρτιο, με νέο ρεκόρ 27 ετών. Από το 1995 και πριν το ευρώ είχαμε να δούμε τέτοιο χάος στην αγορά.

Οι πολίτες δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καθυστερεί την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Μέτρα δηλαδή που θα μπορούσαν πραγματικά να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά κι όχι τα ψίχουλα που διαφημίζουν τώρα ότι εφαρμόζουν.

Επειδή στις εκλογές οι πολίτες πάνε με το ένα… χέρι στην τσέπη, όταν αυτή είναι άδεια κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδρασή τους.

Στη ΝΔ δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται πολιτικά εξαιτίας της ακρίβειας και κυρίως των φουσκωμένων λογαριασμών.

Κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 8 και 10 μονάδες που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γελιούνται.

Η ψαλίδα μικραίνει, όχι γιατί δυναμώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί χάνει δυνάμεις η Νέα Δημοκρατία.

Με τα κόμματα εκ δεξιών να ενισχύονται, με τους κεντρώους να φεύγουν από τη ΝΔ και να πηγαίνουν στο ΚΙΝΑΛ και με τους κανονικούς δεξιούς να είναι απογοητευμένοι από τον Μητσοτάκη και την παρέα του, όλα είναι ανοικτά.

Ακόμη και ήττα της ΝΔ, ειδικά αν οι εκλογές γίνουν πολύ αργότερα και η φθορά είναι μεγαλύτερη.

Ενδεχομένως, δηλαδή, οι κάλπες τον Ιούνιο να έσωζαν ένα μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο του Μητσοτάκη, προτού καταρρεύσει ο ίδιος και το κόμμα.

Βεβαίως, όλα αυτά είναι σενάρια που εντάθηκαν λόγω των Πανελλαδικών. Αλλά και για όσους ξέρουν και λόγω της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.

Εμείς πάντως θα προτείναμε στον κύριο Μητσοτάκη να κάνει εκλογές χθες.

Διότι ως γνωστόν… είναι να μη σε πάρει η κάτω βόλτα.

πηγή