Η “Σκοτεινή εκκλησία” της Καππαδοκίας

Στην κοιλάδα Κόραμα της Καππαδοκίας, βρίσκεται μία μοναδικής ομορφιάς ιστορική εκκλησία που έχει λαξευτεί πάνω σε βράχο. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Εξαιτίας του ελάχιστου φωτισμού που μπαίνει στο εσωτερικό της από έναν πολύ μικρό φεγγίτη, οι αγιογραφίες της έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να αλλοιωθούν τα χρώματά τους.
Η εκκλησία για αυτόν τον λόγο ονομάστηκε «karanlik kilise» που σημαίνει «Σκοτεινή εκκλησία» και είναι ένα από καλύτερα διατηρημένα βυζαντινά μνημεία στην Καππαδοκία.
[sc name=”agioreitiko-thymiama” ][/sc]
Οι αγιογραφίες θεωρούνται αριστουργήματα και απεικονίζουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Ιησού Χριστού από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο. Ανάμεσά τους, η γέννηση του Ιησού, η πορεία προς τη Βηθλεέμ, η βάπτιση, η ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα, η σταύρωση και η σύναξη των Αποστόλων.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Εξαιτίας του ελάχιστου φωτισμού που μπαίνει στο εσωτερικό της από έναν πολύ μικρό φεγγίτη, οι αγιογραφίες της έχουν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση χωρίς να καταστραφούν τα χρώματά τους.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος, όπως και οι υπόλοιπες λαξευμένες βυζαντινές εκκλησίες σε όλη την κοιλάδα, μετατρέποντας την σε ένα υπαίθριο μουσείο μεγάλης ιστορικής σημασίας.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Ο βράχος στον οποίο χτίστηκε έχει δημιουργηθεί από τη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του όρους Αργαίο. Έχει σχήμα σταυρού με έξι τρούλους, τέσσερις κίονες και τρεις αψίδες.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.