Πως η Κίνα εξαφάνισε την ισλαμική τρομοκρατία

Η Κίνα φαίνεται ότι δεν κατάφερε μόνο να νικήσει την πανδημία. Έδωσε ένα καίριο πλήγμα στην ισλαμική τρομοκρατία με ενέργειες οι οποίες ξεπερνούν κάθε Δυτική φαντασία. Οι ενέργειες που έκανε για να διαλύσει τους ισλαμιστές Οϊγούρους θεωρούνται αμφιλεγόμενες (για τους παγκοσμιοποιητές), πάντως αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές.

Μιλάμε για έναν ανελέητο διωγμό όχι μόνον των τρομοκρατικών πυρήνων ριζοσπαστών ισλαμιστών, αλλά τον αφανισμό κάθε έκφανση του Ισλάμ από μία περιοχή στην οποία οι μουσουλμάνοι είναι πλειοψηφία. Και όμως, δεν άνοιξε μύτη. Μόνο ο Ερντογάν έχει μείνει να διαμαρτύρεται, μαζί με κάποιους λομπίστες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ερντογάν στην Δύση.

Λίγα χρόνια πριν η Κίνα συγκλονίστηκε από τρομερές επιθέσεις ισλαμιστών που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους. Η ισλαμική βαρβαρότητα φαίνεται ότι πατούσε πόδι στην χώρα του Δράκου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως, Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν εκμηδενιστεί. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις ισλαμιστών έχουν αφανιστεί. Το κινέζικο κράτος αντέδρασε σκληρά και φαίνεται ότι κέρδισε τη μάχη με την τρομοκρατία. Παρά το ότι οι ισλαμιστές είχαν ισχυρή βοήθεια από την Δύση. Και ολόκληρα κέντρα δημοσίων σχέσεων να τους ενισχύουν, όπως έγινε αντίστοιχα με τους ισλαμιστές της Συρίας και της Λιβύης.

Τι συνέβη λοιπόν;

62BC215B D992 4316 911F BE24BF0B63EA
Κίνα: Ισλαμικό νεκροταφείο μετετράπη σε υπαίθριο πάρκινγκ

Ο ανελέητος πόλεμος της Κίνας κατά του Ισλάμ

Η κινεζική κυβέρνηση έχει καταστρέψει περίπου 16.000 τζαμιά στην επαρχία Σινγιάνγκ από το 2017, όπως α αποκάλυψε το Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας (ASPI). Πολλά από τα υπόλοιπα τζαμιά έχουν «απο-ισλαμιστεί» και δεν μοιάζουν πλέον με τζαμιά. Τα τζαμιά που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν όσα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εμφανή ισλαμικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και σύμβολα και ως εκ τούτου εξαιρέθηκαν από την εκστρατεία «διόρθωσης». Κοινώς, από την κατεδάφιση.

B17D59E7 B305 4638 8AD3 2CFE06E0F5F4
Κίονα: Κατεδαφισμένο ισλαμικό τέμενος

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, περίπου 8500 τζαμιά έχουν καταστραφεί εντελώς και η γη στην οποία χτίστηκαν τα τζαμιά έγινε «οικόπεδο». Η έκθεση αποκαλυπτει ότι, ενώ το 28% τα τζαμιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν τροποποιηθεί με κάποια μορφή, ένα συντριπτικό ποσοστό, το 30% των «σημαντικών ισλαμικών χώρων» δηλαδή, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών προσκυνήματος, των τεμένων και των νεκροταφείων, καταστράφηκαν ολοσχερώς στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα από τα τρία τζαμιά κατεδαφίστηκε πλήρως το 2017 και έκτοτε.

Εκτεταμένη επιχείρηση «αποισλαμισμού»

Το Αυστραλιανό think tank διαπίστωσε ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης για την ύπαρξη πάνω από 24.000 τζαμιών, λιγότερα από 15.500 τζαμιά υπάρχουν στην επαρχία Σινγιάνγκ σήμερα. Είναι ενδιαφέρον ότι περίπου 7500 από τα υπάρχοντα τζαμιά έχουν υποστεί ζημιές και τροποποιήσεις από το κράτος.

Η ASPI έχει εκτιμήσει ότι περίπου 8.450 τζαμιά καταστράφηκαν σε ολόκληρο το Σινγιάνγκ, και περίπου 7.550 τζαμιά έχουν καταστραφεί ή «διορθωθεί» για να αφαιρεθεί η ισλαμική αρχιτεκτονική και τα σύμβολα. Σημειώνεται ότι η αποκαθήλωση συμβόλων και η κατεδάφιση μουσουλμανικών χώρων «πίστης» μεταμφιέζεται συχνά ως έργο «αποκατάστασης ή ανακαίνισης» στο Xinjiang.

A88DE669 8F92 41F4 B930 0080C7C3FDEF
Πως ήταν το τζάμι πριν
AD1AD8AB 633F 47C8 8FBC AD8AFCEDF0CB
Πως έγινε το τζαμί μετά την «διόρθωση»

Στο συνεχιζόμενο έργο «αφανισμού» του Ισλάμ από την Κίνα, ένα μεγάλο τζαμί έχει μετασχηματιστεί πλήρως από την κινεζική κυβέρνηση, αφαιρώντας όλα τα σημάδια του Ισλάμ. Το τζαμί Nanguan στο Yinchuan, στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής Ningxia Hui, είναι το μεγαλύτερο τζαμί της επαρχίας. Αλλά τώρα, δεν μοιάζει καθόλου με τζαμί, καθώς το μεγάλο κτίριο έχει αλλάξει εντελώς από την κομμουνιστική κυβέρνηση.

Το ινστιτούτο διαπίστωσε επίσης ότι εκτός από τα τζαμιά, οι κινεζικές κυβερνητικές αρχές έχουν επίσης «βεβηλώσει» σημαντικά ιερά, νεκροταφεία και χώρους προσκυνήματος. Τα δεδομένα και η ανάλυσή τους δείχνουν ότι το 30% αυτών των χώρων κατεδαφίστηκαν, πλήρως τα περισσότερα από αυτά. Ένα επιπλέον 27,8% έχει υποστεί ζημιές με κάποιο τρόπο. Συνολικά, το 17,4% των τοποθεσιών που προστατεύονται από την κινεζική νομοθεσία έχουν καταστραφεί και το 61,8% των μη προστατευόμενων τοποθεσιών έχουν καταστραφεί ή τροποποιηθεί.

Τα τζαμιά που δεν υπέστησαν ζημιές διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υπάρχοντα ισλαμικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου εξαιρέθηκαν από την εκστρατεία «διόρθωσης». Πολλά τζαμιά είχαν επίσης μετατραπεί σε αστικούς και εμπορικούς χώρους, όπως καφέ-μπαρ και δημόσιες τουαλέτες!! Ταυτόχρονα, το 75% των υπαρχόντων τζαμιών είτε ήταν κλειδωμένα είτε δεν είχαν επισκέπτες.

Ο μετασχηματισμός επιταχύνθηκε μετά από μια πρόσφατη επίσκεψη στην πόλη από τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος είχε επιπλήξει  αξιωματούχους επειδή ήταν αργοί στην «ανακατασκευή» των ισλαμικών  δομών. Ο Σι Τζίνπινγκ ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ότι «η Νίνγκια έχει σημειώσει κάποια επιτεύγματα στη θρησκευτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν ήταν αρκετά διεξοδικά». Δηλαδή, η «εργασία» έπρεπε να εντατικοποιηθεί.

Ο πρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή στις 6-8 Ιουνίου και οι δραστηριότητες κατεδάφισης άρχισαν αμέσως μετά. Μέχρι τις 26 Ιουνίου, οι πέντε πράσινοι τρούλοι και οι μιναρέδες από το τζαμί είχαν φύγει και η υπόλοιπη διαδικασία ολοκληρώθηκε σύντομα.

Πως αντέδρασαν οι ισλαμιστές της περιοχής

Παρά την δυσαρέσκειά τους, οι ιμάμηδες και οι ντόπιοι μουσουλμάνοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γι ‘αυτό και μάλιστα δεν εξέφρασαν τη οργή τους φοβούμενοι την κυβέρνηση. Ένας κάτοικος της πόλης είπε, «Αυτή η εκστρατεία διατάχθηκε από την κεντρική κυβέρνηση. Ένας αξιωματούχος μας είπε ότι τα τζαμιά δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλα και μεγαλοπρεπή. “

Η έκθεση ανέφερε ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν τοποθετηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο βορειοδυτικό έδαφος και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θρησκευτικές τους πρακτικές. Η πολιτική της «πολιτιστικής αφομοίωσης» και της «εθνικής ανάμειξης» έχει ενσωματωθεί στο πλαίσιο του σημερινού Κινέζου πρωθυπουργού Xi Jinping. Η Έκθεση του αυστραλιανού ινστιτούτου παρατήρησε ότι οι εργασίες ανακαίνισης στα τζαμιά σταμάτησαν μετά την ομιλία του Xi τον Απρίλιο του 2016, στην οποία υποστήριζε «κινεζοποίηση κάθε θρησκείας εντός της Κίνας!».

πηγή