Η ΜΚΟ Aegean boat report συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές δίνοντάς τους στοιχεία που αποβιβάζονται οι βάρκες

30 πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο και ειδοποίησαν την Υπατη Αρμοστεία, η οποία ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές ● Στο σημείο που υπέδειξαν έφτασε μια ομάδα ανδρών, η οποία, αντί να τους οδηγήσει σε καμπ, τους μετέφερε σε σκάφος και τους επιβίβασε σε φουσκωτή σχεδία, στέλνοντάς τους πίσω στην Τουρκία.

Αλλη μια επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης ανθρώπων που θέλησαν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα σημειώθηκε στη Λέσβο την Τρίτη, σύμφωνα με μαρτυρία θύματος προς την «Εφ.Συν.» και με στοιχεία που συγκέντρωσε η οργάνωση Aegean Boat Report.

Την Τρίτη το πρωί και με την απαγόρευση κυκλοφορίας να λειτουργεί ευεργετικά για τους λιμενικούς, 30 πρόσφυγες αφρικανικής καταγωγής, κυρίως από τη Σιέρα Λεόνε και τη Σομαλία, ανάμεσά τους έγκυες και μωρά, αποβιβάστηκαν λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης, στο ακρωτήρι Κράτηγος και συγκεκριμένα στην παραλία που είναι γνωστή ως «Κάτια».

Γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν με απέλαση, επικοινώνησαν με την Aegean Boat Report, αποστέλλοντας βίντεο και φωτογραφίες από την αποβίβασή τους και τα δεδομένα της γεωγραφικής τους θέσης. Εφυγαν από την παραλία και κρύφτηκαν σε κοντινό δάσος, έως ότου ειδοποιηθεί η Υπατη Αρμοστεία στη Λέσβο.

Μέλος της οργάνωσης επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο, αναφέροντας τη θέση των αφιχθέντων ενώ σύμφωνα και με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας Θεόδωρο Αλεξέλλη, ο διεθνής οργανισμός ενημερώθηκε και από άλλους πρόσφυγες που είναι ήδη στη Λέσβο.

Το γεγονός της άφιξης, σύμφωνα με πληροφορίες, γρήγορα έγινε γνωστό και σε άλλες οργανώσεις. Μία φρόντισε να ενημερώσει τα μέλη της, ώστε να ετοιμαστούν για την υποδοχή 30 ατόμων στο καμπ στο Καρά Τεπέ.

«Εμείς, όταν το μάθαμε, κάναμε αυτό που κάνουμε πάντα. Ενημερώσαμε τις αρχές. Αλλά στη συνέχεια ειδοποιηθήκαμε από αυτές ότι η άφιξη δεν επιβεβαιώνεται» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αλεξέλλης.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία πρόσφυγα της ομάδας, καταγωγής από τη Σιέρα Λεόνε, που μίλησε χτες στην «Εφ.Συν.» από τη Σμύρνη, όπου βρισκόταν (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), η ομάδα των 30 προσφύγων αποβιβάστηκε στη Λέσβο τα ξημερώματα της Τρίτης. Κάλεσαν την Υπατη Αρμοστεία, γνωστοποίησαν την τοποθεσία τους και ενημερώθηκαν ότι θα τους παραλάβουν οι αστυνομικές αρχές και ότι δεν χρειάζεται να κρύβονται.

Επειτα από ώρες έφτασε στο σημείο ομάδα περίπου 10 ανδρών που φορούσαν μαύρα –χωρίς όμως να έχουν κρυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους– και επέβαιναν σε αυτοκίνητο τύπου SUV. Τους αφαίρεσαν τα κινητά, τα χαρτιά τους και τα πορτοφόλια τους και τους επιβίβασαν σε βανάκι τον ένα πάνω στον άλλο, με την πρόφαση ότι θα τους οδηγήσει στο καμπ προσφύγων. Οι πρόσφυγες κατάφεραν όμως να κρύψουν δύο κινητά, τα οποία όμως δεν είχαν σήμα μέσα στο βαν. Τους μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά. Χτυπώντας τους με γροθιές και κλοτσιές και με την απειλή όπλων τούς επιβίβασαν σε φουσκωτή διασωστική σχεδία, την οποία έσυραν με σκάφος μεσοπέλαγα προς την Τουρκία. Τους άφησαν και έφυγαν με ταχύτητα.

Οι πρόσφυγες κάλεσαν την τουρκική ακτοφυλακή να τους περισυλλέξει, ενώ ο συνομιλητής μας τονίζει ότι, εάν δεν είχαν καταφέρει να κρύψουν τα δύο κινητά, θα κινδύνευαν με πνιγμό.

Σύμφωνα με την Aegean Boat Report, οι πρόσφυγες κατέληξαν πάνω σε φουσκωτή διασωστική σχεδία τύπου liferaft έξω από το Δικελί της Τουρκίας.

«Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημερώθηκε, αλλά δεν παρενέβη, ή δεν μπορούσε, και οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με πλοίο από την ελληνική ακτοφυλακή προς τη θάλασσα, αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε σωσίβια σχεδία και αφέθησαν αβοήθητοι να παρασυρθούν έξω από το Δικελί», αναφέρει σε ανάρτησή της η Aegean Boat Report.

Από την πλευρά της, η Υπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι ειδοποίησε τις ελληνικές αρχές, όπως κάνει πάντα. «Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε την έκκληση για διερεύνηση και αυτού του περιστατικού και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και τις αρχές να απέχουν από κάθε παράτυπη ενέργεια που στερεί το δικαίωμα κατάθεσης αίτησης ασύλου από ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα», σημειώνει ο κ. Αλεξέλλης.

πηγή