Όσο ο Έλληνας ασχολείται με το click away ο Ερντογάν ξεκινά άσκηση κοντά σε Θάσο και Λήμνο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει εντολή στο ναυτικό να δεσμεύσει όλο το Αιγαίο με Navtex για ασκήσεις, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στον Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αρχίσει διάλογο με την Ελλάδα.

Με ένα μπαράζ ναυτικών οδηγιών κλείνει το Αιγαίο για ασκήσεις, ανάβοντας νέες «φωτιές» στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σήμερα είναι προγραμματισμένη άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αναμεσά σε Θάσο, Σαμοθράκη και Λήμνο. Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και δεύτερη άσκηση σε περιοχή μια ανάσα από το Καστελόριζο ενώ παράλληλα θα εκτελεστεί άσκηση έρευνας και διάσωσης ανατολικά της Ρόδου και Νότια του Καστελόριζου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε… επίθεση φιλίας στον Νίκο Δενδια, από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Στην τελική ευθεία μπαίνει και η προμήθεια των 18 Rafale από την Γαλλία καθώς την Δευτέρα η τελική συμφωνία παρουσιάζεται στην επιτροπή εξοπλισμών στην βουλή και στην συνέχεια θα ακολουθήσει η ψήφιση της στην ολομέλεια. Η συμφωνία με την Γαλλία προβλέπει την προμήθεια 18 αεροσκαφών. Τα 12 από αυτά θα είναι μεταχειρισμένα.

Τα πρώτα 6 αεροσκάφη αναμένονται να έρθουν στην Ελλάδα το πρώτο 6μηνο του 2021 ενώ ήδη έχουν επιλεγεί οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι που θα μετάβουν στην Γαλλία για εκπαίδευση. Το κόστος της συμφωνίας φτάνει τα 2,32 δις ευρώ και συμπεριλαμβάνεται η τεχνική υποστήριξη των αεροσκαφών καθώς και τα οπλικά τους συστήματα.

πηγή