Μετά τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσαν όλεθρο σε ολόκληρη τη χώρα, το Πακιστάν αναζητά απελπισμένα είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα έχει στραφεί στη γειτονική Ινδία για να περιορίσει την εξάπλωση της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας του Πακιστάν ενέκρινε την απόφαση να αγοράσει πάνω από έξι εκατομμύρια κουνουπιέρες από την Ινδία την Τρίτη.
Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, το Πακιστάν επικουρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα κεφάλαια. Η υπηρεσία του ΟΗΕ θα χρησιμοποιήσει οικονομικούς πόρους που παρέχονται από το Global Fund για να αγοράσει τις εν λόγω κουνουπιέρες.
Οι αναφορές προσέθεσαν ότι η κυβέρνηση και ο ΠΟΥ ελπίζουν ότι η παράδοση των διχτυών θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, μέσω της διαδρομής Wagah.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, ενδέχεται να υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας σε 32 περιοχές της χώρας μέχρι το 2023.
«Η ελονοσία εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε 32 πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της χώρας, όπου χιλιάδες παιδιά έχουν μολυνθεί από την ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια», δήλωσαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Η πρόταση για την αγορά των διχτυών υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο ΠΟΥ παρέμεινε επιφυλακτικός ότι η πακιστανική κυβέρνηση μπορεί να μην εγκρίνει τη συμφωνία.
“Μετά την εξάπλωση της ελονοσίας στο Πακιστάν, το υπουργείο Υγείας ζήτησε από την κυβέρνηση του Πακιστάν άδεια να αγοράσει κουνουπιέρες από την Ινδία. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για 710.000 κουνουπιέρες σε 26 περιοχές του Πακιστάν”, δήλωσε ο ανώτερος δημοσιογράφος Ghulam Abbas Sah, γράφοντας στο Twitter τον περασμένο μήνα.
Η συναίνεση της πακιστανικής κυβέρνησης για την αγορά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση που είχε κρατήσει νωρίτερα. Όπως αναφέρει το WION, το Ισλαμαμπάντ είχε αρνηθεί τις προμήθειες βοήθειας από την Ινδία, μια γειτονική χώρα με την οποία έχει τεταμένες σχέσεις, παρά το συνεχές αίτημα της χώρας για διεθνή βοήθεια.
Σύμφωνα με την ινδική αφήγηση, το Πακιστάν αρνήθηκε επίσης τη βοήθεια από το Μπαγκλαντές, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την «παγκόσμια εικόνα» του Πακιστάν.