Αν την ώρα που περπατάμε στον δρόμο δεχθούμε επίθεση από ένα ή περισσότερους σκύλους, τι πρέπει να κάνουμε; Τι μπορεί να προκαλέσει ένα σκύλο ώστε να νιώσει ότι απειλείται και να μας επιτεθεί; Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας αλλά και ίσως και το κατοικίδιο μας από μια τέτοια επίθεση;
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τις επιθέσεις των σκύλων είναι:
1. Προστασία της περιοχής τους. Είναι γεγονός ότι οι σκύλοι θεωρούν το μέρος όπου ζουν ως έδαφός τους. Αυτό μπορεί να είναι ο χώρος μιας αυλής ή απλώς ένα πάρκο για μια αγέλη αδέσποτων. Έτσι, επιτίθενται όταν θεωρούν ότι κάποιος εισβάλει στο μέρος που προστατεύουν.
2. Ο ιό της λύσσας. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση επίθεσης σκύλου όταν αυτός έχει μολυνθεί από τον ιό της λύσσας. Στην αρχή μπορεί να έχει μια ήρεμη συμπεριφορά και στην συνέχεια χωρίς προφανή λόγο να γίνει επιθετικός.
3. Το φαγητό. Είναι συχνές οι περιπτώσεις αδέσποτων σκύλων που επιτίθενται σε ένα άτομο που μεταφέρει τρόφιμα. Ο σκοπός της επίθεσης είναι απλώς να πάρουν τροφή για τον εαυτό τους.
4. Ένας άνθρωπος ή ένα όχημα που κινείται. Σε ορισμένα σκυλιά αρέσει να κυνηγούν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα ή ακόμα και ανθρώπους που κάνουν τζόκινγκ. Μπορεί να ξεκινήσει σαν παιχνίδι αλλά να εξελιχθεί σε επίθεση.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε:
– Αποφεύγουμε την σύγκρουση. Όταν βλέπουμε ένα σκύλο με εχθρική συμπεριφορά αποφεύγουμε να δείχνουμε φόβο ή άγχος και προσπαθούμε να μην κοιτάμε τον σκύλο στα μάτια, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι επιθετικότητας. Μένουμε ακίνητοι και όσο μπορούμε πιο ήρεμοι.
– Δεν τρέχουμε. Πρώτον, γιατί ο σκύλος τρέχει πολύ πιο γρήγορα από έναν άνθρωπο και αν βρισκόμαστε σε ανοιχτό χώρο είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. θα το κάνουμε εάν μπορούμε να σκαρφαλώσουμε σε ένα δέντρο ή να μπούμε σε ένα κλειστό χώρο για να προστατευθούμε.
– Έτοιμοι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Αν δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και ο σκύλος είναι ήδη δίπλα μας, πρέπει να αμυνθούμε διατηρώντας την ψυχραιμία μας. Συνήθως ο σκύλος δαγκώνει το αντικείμενο που είναι πιο κοντά του. Επομένως, εάν κρατάμε μια τσάντα ή μια ομπρέλα την τοποθετούμε ανάμεσα σε εμάς και τον σκύλο. Όμως, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος μόλις ο σκύλος αφήσει το αντικείμενο να επιτεθεί στο πόδι ή το χέρι μας, κάνουμε ένα βήμα πίσω και κοιτούμε γύρω μας εάν υπάρχει κάτι κοντά μας κατάλληλο για προστασία. Εάν το έδαφος είναι αμμώδες μπορούμε να ρίξουμε μια χούφτα άμμο στο πρόσωπο του σκύλου για να τον απωθήσουμε.
– Το νερό ως άμυνα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα μπουκάλι νερό που ίσως κρατάμε. Υπάρχουν σκυλιά που φοβούνται το νερό και μια τέτοια κίνηση ίσως τα κάνει να φύγουν.
– Πως προστατεύουμε το κατοικίδιο μας. Εάν ένας σκύλος επιτεθεί στο κατοικίδιο μας, μπορούμε να πιάσουμε τον εχθρικό σκυλί από τα πίσω πόδια και να τον απομακρύνουμε από το δικό μας.
Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν, ειδικά αν πρόκειται για αδέσποτο σκύλο, πρέπει να αναφερθεί στην δημοτική αρχή ή σε κάποια φιλοζωική οργάνωση της περιοχής, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Καταλήγοντας, να μην ξεχνάμε ότι σκοπός των ενεργειών μας δεν είναι να βλάψουμε το σκύλο που μας επιτέθηκε αλλά να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να φροντίσουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε εμπλοκή που δεν γνωρίζουμε πια κατάληξη θα έχει.