Επίκαιρα

Αναθεωρεί όλη την εξωτερική πολιτική της η Ουάσιγκτον;- Ρ. Μενέντεζ; “Στόχος να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο” (βίντεο)

Συνεχίζει το μπαράζ φιλελληνικών δηλώσεων ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος τόνισε πως στόχος του είναι να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.

Κακώς που οι δημοσιογράφοι δεν τον ρώτησαν πως “σκοπεύει να το κάνει αυτό”. Θα μπει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ; Και αν ναι, πότε;

Πάντως είναι σημαντικό πως μετά την Ελλάδα ο Μενέντεζ πήγε κατευθείαν στην Κύπρο για να επιθεωρήσει τον μοναδικό άξονα που απέμεινε στις ΗΠΑ στην περιοχή… Είναι επίσης σημαντική η φράση αυτή κατά της Τουρκίας αρκεί να μετουσιωθεί σε επίσημη πολιτική των ΗΠΑ.

Αυτό γίνεται εν μέσω έντονων εισηγήσεων στις ΗΠΑ για αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής και των μέσων της Ουάσιγκτον. Ειδικά μετά το φιάσκο στο Αφγανιστάν.

Στην Κύπρο ο Μενέντεζ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου τίμησε τη Δευτέρα το βράδυ με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ τον Αμερικανό Γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο Γερουσιαστής Μενέντεζ έχει απαιτήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, μέσα από μια βιώσιμη και διαρκή λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.com, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Γερουσιαστή Μενέντεζ στην προώθηση της στρατηγικής, εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και ΗΠΑ καθώς και τον καθοριστικό του ρόλο στην προώθηση του East Med Act, του αμερικανικού νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Στόχος μου να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο»

Στην αντιφώνηση του, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε ότι νοιώθει ιδιαίτερη τιμή για το ότι του απονεμήθηκε το παράσημο, και δήλωσε περήφανος που είναι φίλος της Κύπρου.

Είπε ακόμη ότι οι απειλές κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν σημαντικές, κάνοντας αναφορά στις προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για διχοτόμηση της Κύπρου.

«Είναι λάθος, είναι κακό για όλους τους Κύπριους και είναι κακό για την περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Μενέντεζ.

Στόχος μου, είπε, είναι να δω και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε τον κ. Μενέντεζ στο Προεδρικό το απόγευμα και είχε μαζί του κατ` ιδίαν συνάντηση.

Δείτε το βίντεο

πηγή