Ορθοδοξία

Απροσδόκητη νυκτερινή εμφάνιση του οσίου Παϊσίου σε μοναστήρι!

[Μαρτυρία Ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτη]:
[…] Δεν θα σας το έλεγα αλλά, αφού το λέτε, θα σας το πω έτσι… πρoς δόξαν Θεού και εις τιµήν του πατρός Παϊσίου [νυν οσίου Παϊσίου Αγιορείτη].

Ήτανε ή παραμονή του Άγιου Ανδρέου ή μετά του Αγίου Ανδρέου. Ήταν βράδυ και ήμασταν όλοι στην Κωσταµονίτου [Μονή Κωσταμονίτου Αγίου Όρους]. Συγκεκριμένα ήταν τότε που είχαμε πάει µια παρέα πατέρων από εδώ [από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα Αγίου Όρους] και βοηθήσαμε το μοναστήρι για τέσσερα χρόνια, γιατί ήταν γεροντάκια.

Είχα τελειώσει τον κανόνα μου και καθόμουν έτσι, ακουμπούσα και έλεγα την ευχή μέσα στο σκοτάδι. Ξαφνικά αισθάνομαι την πόρτα ν’ ανοίγει. Κοιτάζω και νομίζω πως είναι ο γερο-Μόδεστος, ένα χαριτωμένο, γεροντάκι που είχα δίπλα μου, αλλά βλέπω μπροστά μου τον πατέρα Παΐσιο. Τα ‘χασα…

Έκανα το σταυρό μου νομίζοντας ή παραίσθηση θα είναι ή δαιμονική παρουσία, γιατί ο πατήρ Παΐσιος πού να βρεθεί, αφού δεν ήταν στο μοναστήρι;

Από τη Μονή Κωσταμονίτου μέχρι το σπίτι του Πατρός είναι περπατητά-περπατητά, με αγιορείτικο περπάτημα, τρεις ώρες, ας πούμε.

Από την άλλη πλευρά, από κει δεν ήταν δυνατόν να έλθει ο Πατήρ Παΐσιος μέσα στα μεσάνυχτα.

Τα ‘χασα. Έκανα το σταυρό μου, μα τίποτα. Δεν έφευγε από μπροστά.

Παναγία μου λέω. Ε, ευλογημένες ψυχές, ας υποθέσουμε. Σηκώθηκα, μ’ έπιασε από το χέρι, όπως συνήθιζε, με το αριστερό χέρι.

Έβαλε το χέρι στην πλάτη κι εγώ τα είχα χαμένα.
– Τι με κοιτάς σαν βλάκας; μου λέει. Να ξέρεις ότι το Περιβόλι της Παναγίας έχει ανθίσει και θα καρποφορήσει. Θα βγουν και μεγάλοι ηγούμενοι και μεγάλοι ασκητές και μεγάλοι ερημίτες. Γι’ αυτό, εσείς οι νέοι καλόγεροι να γίνετε ψημένα τούβλα, γιατί τώρα που έρχεστε είστε άψητα. Να ψηθείτε στους πειρασμούς, ούτως ώστε να βαστάζετε επάνω σας τους ανθρώπους που θα έρχονται χρόνο με το χρόνο πιο πολύ πονεμένοι.

Αυτά είπε και εξαφανίστηκε. Εγώ τα ‘χασα. Τώρα; Τι να κάνω; Παναγία μου, λέω, εκεί πέρα δεν κοιμήθηκα όλη, τη νύχτα. Είχα μεγάλη αγωνία. Πού να, απευθυνθώ; Σε ποιον να πω, ας πούμε, αυτό μου συνέβη;

Κρατήθηκα. Ε, και την άλλη μέρα μου τηλεφώνησαν από τη Σταυρονικήτα [Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους], να πάω την ημέρα της γιορτής του Αγίου Σάββα, για να ψάλλω την πανήγυρη του Αγίου Νικολάου.

Τελειώσαμε, πήρα το μουλάρι και πήγα στη Σταυρονικήτα. Μόλις μπήκα μέσα στο μοναστήρι – θυμάστε πώς είναι ο πύργος ψηλά, απέναντι ακριβώς είναι ένας μεγάλος πάγκος.

Βλέπω, λοιπόν, τον πατέρα Παΐσιο να κάθεται σταυροπόδι και με το χέρι αγκάλιαζε κάποιον κύριο εκεί πέρα, που είχε κάποιο πρόβλημα.

Τον άφησε και μόλις μπήκα μέσα με το τροπάρι, έρχεται κατευθείαν και μου βάζει βάζει μια στρωτή μετάνοια. Εγώ τα ‘χασα…

Τότε μου πιάνει τα πόδια και σηκώνεται επάνω.
– Γέροντα, τι είναι αυτά που κάνεις; του λέω.

Και μου πιάνει το χέρι πάλι, βάζει το χέρι στην πλάτη και μου λέει ξανά τα ίδια.
– Τι με κοιτάς σα βλάκας;

Αυτά, δηλαδή, που μου ‘πε στην Κωσταμονίτου πριν από πέντε έξι μέρες μου τα ‘πε ξανά…
– Γέροντα, του λέω, τι είναι αυτό το πράγμα;
– Μη ρωτάς. Άντε καλή αγρυπνία. Δεν χρειάζονται εξηγήσεις πολλές.

Κι αυτό ήτανε.

 

Απόσπασμα από το βιβλίο, «Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης, 1924-1994, Μαρτυρία του Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου», των εκδόσεων η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2007.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

πηγή

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

Παναγία Παραμυθία

130,00 

Επάργυρη εικόνα σε κορνίζα – τζάμι με την Παναγία την Παραμυθία. Aντίγραφον Θαυματουργής Εικόνος Παναγίας Παραμυθίας Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Διαστάσεις εικόνας: 24,5×31,5 εκ.

 

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας

Είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα που παλαιότερα βρισκόταν στον εξωνάρθηκα, μπροστά από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσκυνητάρι στο ομώνυμο παρεκκλήσιο. Παλιά υπήρχε η συνήθεια βγαίνοντας οι πατέρες από το καθολικό να ασπάζονται την εικόνα, και ο ηγούμενος να παραδίδει τα κλειδιά της μονής στον θυρωρό. Η παράδοση αναφέρει ότι μια μέρα, στα βυζαντινά ακόμη χρόνια, δίνοντας ο ηγούμενος τα κλειδιά στο θυρωρό, άκουσε τα εξής λόγια από την εικόνα: “Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές”. Η φωνή επανέλαβε για δεύτερη φορά τα ίδια λόγια. Στρέφοντας το βλέμμα του ο ηγούμενος προς τα εκεί είδε το θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του για να σκεπάσει το στόμα της μητέρας του λέγοντας: “Άφησέ τους να τιμωρηθούν από τους πειρατές όπως τους αξίζει”. Αλλά η Παναγία, πιάνοντας το χέρι του Χριστού και στρέφοντας λίγο το κεφάλι, επανέλαβε τα ίδια λόγια. Οι μοναχοί αμέσως έτρεξαν στα τείχη και πράγματι διαπίστωσαν ότι οι πειρατές είχαν περικυκλώσει τη μονή και περίμεναν το άνοιγμα της πύλης για να την λεηλατήσουν. Εξαιτίας όμως της θαυματουργικής επέμβασης της Θεοτόκου η μονή σώθηκε. Η εικόνα πάντως διατήρησε έκτοτε τις τελευταίες κινήσεις των θείων προσώπων. Από τότε οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο το καντήλι μπροστά της, τελούν θεία λειτουργία κάθε Παρασκευή και ψάλουν καθημερινά παράκληση. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να γίνονται σ’ αυτό το παρεκκλήσιο οι κουρές των μοναχών. Με αυτήν την εικόνα συνδέεται και ο βίος του οσίου Νεοφύτου που διατέλεσε «προσμονάριος» στο ίδιο παρεκκλήσιο. Κάποτε ο όσιος στάλθηκε από τη μονή για να υπηρετήσει ένα χρονικό διάστημα σε κάποιο μετόχι στην Εύβοια. Εκεί ασθένησε βαριά και παρακάλεσε την Παναγία να τον αξιώσει να πεθάνει στη μονή της μετανοίας του. Αμέσως τότε άκουσε μια φωνή να του λέει: “Νεόφυτε, πήγαινε στην μονή και μετά από ένα χρόνο να είσαι έτοιμος”. Ο όσιος ευχαρίστησε την Παναγία για την παράταση ζωής που του δόθηκε και διέταξε τον υποτακτικό του να ετοιμάσει τα της επιστροφής. Πράγματι, μετά την παρέλευση έτους, αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, και ενώ ανέβαινε τη σκάλα, ο όσιος άκουσε πάλι μπροστά στο παρεκκλήσιο της Παραμυθίας τη φωνή της Παναγίας: “Νεόφυτε, ο καιρός της εξόδου σου έφτασεν”. Όταν πήγε στο κελί του, αδιαθέτησε και, αφού έλαβε συγχώρεση από όλη την αδελφότητα, παρέδωσε το πνεύμα.

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕ ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ18 ΚΑΙ ΑΖΟΥΡΙΤΗ ΜΕ ΧΑΛΑΖΙΑ ΠΕΤΡΑ ΑΣΗΜΙ 925

80,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

Αρχάγγελος Μιχαήλ 9359-Χ

30,00 

Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με το Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την ευχή προς τον Αρχάγγελο στην πίσω

Ασημένιος σταυρός B4-X

92,00 

Ασημένιος κουφωτός σταυρός 925° επιχρυσωμένος, με τον Εσταυρωμένο Διαστάσεις σταυρού: 3,3×4,5 εκ.

ΔΙΧΡΩΜΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΖΙΚΡΟΝ ΠΕΤΡΑ ΑΣΗΜΙ 925

45,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

ΣΚΑΛΙΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ ΚΑΙ ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ18

40,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΧΕΙΡΟΠΕΔΑ ΑΠΟ ΑΣΗΜΙ925 ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ18 ΚΑΙ AQUA MARINA

180,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991.

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΝΤΙΣΙ ΜΕ ΧΑΛΑΖΙΑ ΠΕΤΡΑ ΑΣΗΜΙ 925

80,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991