Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Έτοιμο το ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους

Έτοιμο είναι το ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους των Αρχιεπισκοπικών εκλογών για την εκλογή τριπροσώπου – Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ο νέος Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ο Τοποτηρητής του Θρόνου – Συνεχίζονται μέχρι το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου οι νέες εγγραφές Κυπρίων πολιτών

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο καθώς μετά και την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η ημερομηνία για την εκλογή τριπροσώπου από τον λαό “κλείδωσε” για τις 18 Δεκεμβρίου, αυτή άλλωστε ήταν και η αρχική ημερομηνία που είχε αποφασιστεί.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές θα διεξαχθούν σε συνεργασία με την πολιτεία ενώ ήδη κυκλοφόρησε και το δείγμα του ψηφοδελτίου με τους έξι υποψήφιους. Για πρώτη φορά εισάγεται αυτή η διαδικασία με την χρήση ψηφοδελτίου αντί για την αναγραφή του ονόματος σε λευκό χαρτί που γινόταν στο παρελθόν.

Την έκδοση του ψηφοδελτίου, το οποίο ακόμα δεν έχει λάβει την τελική έγκριση, ανέλαβε το Κυβερνητικό Τυπογραφείο. Δεν αποκλείεται το πράσινο φως για την οριστική του χρήση να ανάψει η Ιερά Σύνοδος.

Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται έξι συνολικά Ιεράρχες οι οποίοι εμφανίζονται με την ακόλουθη σειρά:

Mητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος
Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος
Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος
Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος
Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος
Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας

Ερωτηθείς για την σειρά που εμφανίζονται οι Ιεράρχες στο ψηφοδέλτιο των εκλογών, μιλώντας στον alpha Κύπρου ο Μητροπολίτης Πάφου Τοποτηρητής του Θρόνου, ανέφερε ότι επιλέγεται με βάση το συνταγμάτιο που κατατάσσει τους Ιεράρχες ανάλογα με την αρχαιότητα της Μητρόπολης τους.

Η ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπως επανέλαβε ο Τοποτηρητής του θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος. Ο Πανιερώτατος απεύθυνε έκκληση στο λαό να πάει με σύνεση και νηφαλιότητα στις εκλογές χωρίς φανατισμούς.
Χωρίς τη συμμετοχή αλλοδαπών

Στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές δεν θα συμμετέχουν με απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου όσοι είναι αλλοδαποί και ζουν στην Κύπρο, καθώς δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις για εγγραφές στους καταλόγους, σε μία προσπάθεια να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια ώρα δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ψηφοφόρων, ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο κατάλογος των εκλογέων κάθε ενορίας ή κοινότητας θα δημοσιευθεί στους Ιερούς Ναούς και στην ηλεκτρονική σελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι πολίτες μπορούν να προσέλθουν για ψήφο στις ενορίες τους, μόνο με την ταυτότητά τους.

πηγή