• FACEBOOK-TEST16
    Ορθόδοξη Βιβλιοθήκη
    Στο eikonia.gr θα βρείτε πολύ μεγάλη ποικιλία σε Ψυχωφελή και Πνευματικά βιβλία καθώς και βίους Αγίων...
  • arxaggelos-mixahl
    Αρχάγγελος Μιχαήλ Μενταγιόν
    Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την...

«Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία»: Ανακαλύφθηκε επιγραφή 1500 ετών γραμμένη στα αρχαιοελληνικά

Μια επιγραφή 1500 ετών γραμμένη στα αρχαία ελληνικά «Χριστός, γεννημένος από τη Μαρία», ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων στο βόρειο Ισραήλ. Η επιγραφή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, βρισκόταν πάνω από την πόρτα εκκλησίας

Η επιγραφή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής μιας εκκλησίας με περίτεχνα ψηφιδωτά πλακίδια διακοσμημένα με περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια, η οποία είχε χτιστεί κατά τη Βυζαντινή ή την πρώιμη ισλαμική περίοδο.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το κτίριο κατά τη διάρκεια ανασκαφής που προηγήθηκε μιας κατασκευής δρόμου στην περιοχή. Σύμφωνα με άρθρο της Dailymail, το Ισραήλ απαιτεί από τους αρχαιολόγους και τους εθελοντές να ερευνούν μια περιοχή προτού ξεκινήσει η κατασκευή.

Ο Χριστιανισμός ήταν μια σημαντική θρησκεία στο Ισραήλ κατά τη Βυζαντινή εποχή μετά την κατοχή της χώρας από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτή η πολιορκία είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή πολλών χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών σε ολόκληρο το εβραϊκό έθνος. Η τελευταία ανακάλυψη έγινε στο χωριό et-Taiyiba στη βορειοανατολική πλευρά της κοιλάδας Jezreel μεταξύ των σύγχρονων πόλεων Afula και Beit Shean.

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ύπαρξης βυζαντινής εκκλησίας στο χωριό et-Taiyiba και έρχεται να προστεθεί σε άλλα ευρήματα τα οποία ενισχύουν τις θεωρίες σχετικές με τις δραστηριότητες των χριστιανών που ζούσαν στην περιοχή», δήλωσε ο Δρ Walid Atrash της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Επίσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιγραφή ήταν ένα «ανακυκλωμένο» αντικείμενο το οποίο είχε μεταφερθεί στην εκκλησία αυτή.

«Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο εύρημα, επειδή η επιγραφή φαίνεται ότι προήλθε από μια εκκλησία και όχι από ένα μοναστήρι εκείνης της περιόδου», εξηγεί η Yardenna Alexandre, αρχαιολόγος στην Εφορία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.

Οι εκκλησίες έφεραν επιγραφές οι οποίες χαιρετούσαν και ευλογούσαν τους πιστούς στην είσοδο, σε αντίθεση με τα μοναστήρια, επομένως είναι σαφές ότι η επιγραφή προέρχεται από μια εκκλησία», δήλωσε η Alexandre. Εξήγησε δε, ότι τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά δάπεδα φέρουν σύμβολα που χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί για τη διακόσμηση, όπως σταυροί και γεωμετρικά σχήματα.

Σύμφωνα με τους διευθυντές ανασκαφών Tzachi Lang και Kojan Haku της Εφορίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, «η ανασκαφή απέφερε ευρήματα από μια ποικιλία περιόδων, ρίχνοντας φως στη μακρά ιστορία των οικισμών στο et-Taiyiba καθώς και τον ρόλο του στους τοπικούς οικισμούς».

 

 

πηγή