Επίκαιρα

Έφυγε ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης

Σε ηλικία 96 ετών πέρασε στην αιωνιότητα ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης
Έφυγε πικραμένος από την κατοχή της Ελλάδος

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή λίγο πριν τις 10 το πρωί της Πέμπτης. 

Ο τεράστιος, ίσως ο σπουδαιότερος Έλληνας συνθέτης όλων των εποχών έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.  Για το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη έγραψε πριν λίγο η ηθοποιός Κάκια Ιγερινού. Να σημειωθεί πως ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εμβολιαστεί πρόσφατα κατά του κορωνοϊού με το σκεύασμα της Pfizer και είναι άγνωστο το κατά πόσο επιβάρυνε την υγεία του.

Μίκης Θεοδωράκης: Μια από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας με παγκόσμιο κύρος

Ο Μ.Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα.

Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τεχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος….η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).

Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.

Γιώργος Τράγκας: Έφυγε ο Μίκης, πικραμένος από την κατοχή της Ελλάδος

Ετίμησε και αγάπησε την Ελλάδα όσο λίγοι. Το μουσικό έργο του τεράστιο. Η μουσική του υπέροχη και διαχρονική. Υπηρέτης και ιερέας μαζί, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Άξιος κάθε επαίνου, περαίωσε τη ζωή του, βλέποντας πάντα από το σπίτι του τον Παρθενώνα.

Αντιστάθηκε απέναντι στο κατοχικό μνημόνιο. πίστεψε ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και προδόθηκε. Στάθηκε στο πλευρό των “αγανακτισμένων” του Συντάγματος και πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Άκουσε να λένε ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και Νεοδημοκράτες ηγέτες, ότι “τα’ χει χαμένα λόγω ηλικίας”.

Ένας γίγαντας.

Ο ψηλός θα χαμογελάει πάντα στους ουρανούς, το κορμί του θα πάλλεται σκορπώντας ενθουσιασμό και κρατώντας στα δάχτυλα την μπαγκέτα του αξεπέραστου μαέστρου. Αυτοί που τον έθιξαν, είναι σκιές και τίποτα παραπάνω. Αυτός θα παραμείνει ο αέρας του Αιγαίου, ο ήλιος που γυρνάει γύρω από τους ανθρώπους και η μουσική που είναι ελεύθερη και δεν υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και δολιότητες.

Η Ελλάδα κλίνει το γόνυ μπροστά σε έναν από τους μεγάλους της εποχής. Η σπίθα της ψυχής του ας παραμείνει ανάμεσά μας και ας βάλει ξανά φωτιά στις ψυχές μας.

πηγή