• PD.978-618-5197-84-1
    Πιστεύω σε έναν Θεό...
    Συγγραφέας : Κατερίνα Μουρίκη  Εικονογράφηση: 'Εφη Κοκκινάκη Σελίδες 48 Διαστάσεις 20x28 *Με επιτραπέζιο...
  • Ασάλευτο-θεμέλιο
    Ασάλευτο θεμέλιο
    Συγγραφέας: Φώτης Κόντογλου Πρόλογος και επιμέλεια: Κώστας Σαρδελής Αριθμός σελίδων 152 Διαστάσεις 21x14...

Εκλέρ με φουντούκια

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα εκλεράκια;

Τα ντελικάτα αυτά γλυκά με καταγωγή από την Γαλλία, γίνονται λαχταριστά κεράσματα για γιορτές και από τα πιο απολαυστικά δώρα για τις επισκέψεις σας.

Υλικά

Για τη ζύμη των εκλέρ

100γρ. γάλα πλήρες
100γρ. νερό
95γρ. βούτυρο αγελάδος 82%
3γρ. ζάχαρη
3γρ. αλάτι
115γρ. αλεύρι μαλακό
200γρ. αβγά

Για την κρέμα πραλίνας

500γρ. γάλα πλήρες
125γρ. ζάχαρη
120γρ. κρόκοι αβγών
40γρ. κορν φλάουερ
50γρ. βούτυρο αγελάδος 82%
300γρ. πραλίνα
200γρ. σαντιγί
150γρ. φουντούκια χοντροσπασμένα, για τη γέμιση

Για το γλάσο σοκολάτας

225γρ. κρέμα γάλακτος 35%
225γρ. σοκολάτα μαύρη
25γρ. μέλι

Διαδικασία

 

Πρώτα ετοιμάζετε τα εκλέρ: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε το μίγμα πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα έως ότου γίνει σαν ζύμη.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε την ζύμη στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε με το φτερό σε μεσαία ταχύτητα. Μόλις η ζύμη αρχίσει να κρυώνει, προσθέτετε σταδιακά τα αβγά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC και στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Μεταφέρετε το μίγμα που ετοιμάσατε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, με στρογγυλό κορνέ 10mm, και κόβετε σε οριζόντια κομμάτια, περίπου 7cm το καθένα, πάνω στο ταψί. Ψήνετε τα εκλέρ στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψετε.

Για την κρέμα πραλίνας: Κρατάτε στην άκρη 100γρ. από το γάλα και ζεσταίνετε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Τα αφήνετε να πάρουν μια βράση.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά με σύρμα ζαχαροπλαστικής τους κρόκους, το γάλα που κρατήσατε και το κορν φλάουερ, να ομογενοποιηθούν. Τα προσθέτετε στο μίγμα με τη ζάχαρη και το γάλα και βράζετε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει και στο τέλος προσθέτετε την πραλίνα, την σαντιγί και με μια μαρίζ ανακατεύετε με απαλές κινήσεις να ομογενοποιηθούν.

Για το γλάσο: Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και τα προσθέτετε στην λιωμένη σοκολάτα σε 2 δόσεις, ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Κόβετε το κάθε εκλέρ οριζόντια σε δυο κομμάτια. Γεμίζετε το κάτω κομμάτι με την κρέμα πραλίνας και πασπαλίζετε από πάνω με τα χοντροσπασμένα φουντούκια. Βουτάτε το πάνω κομμάτι του εκλέρ στο γλάσο και σκεπάζετε. Πασπαλίζετε αν θέλετε την επιφάνεια τους με λίγα φουντούκια ακόμη και σερβίρετε.

πηγή