Στην κυβέρνηση (όπως έπραξε ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε σχετικά στο LSE) αναδεικνύουν το γεγονός της θωράκισης του νομικού πλαισίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει το “παρών” στην Ολομέλεια και στη συζήτηση που θα λάβει χώρα πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου προκειμένου, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, να δώσει συνολικές απαντήσεις στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Προς στιγμή, πάντως και όσο τα πολιτικά τείχη ορθώνονται, με αφορμή την εν αναμονή συζήτηση στη Βουλή, το όλο πλαίσιο εξακολουθεί να κινείται γύρω από τη σεναριολογία περί του χρόνου της πρώτης εθνικής κάλπης του 2023. Και είναι οι πρωθυπουργικές αναφορές από την Καλλιθέα, αλλά και το Λονδίνο που πυροδοτούν συζητήσεις και…αναγνώσεις των προθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον ίδιο, πάντως, να μην έχει αποφασίσει οριστικά για το εκλογικό momentum, αν και όλα δείχνουν ότι μέσα στις δύο εβδομάδες των εορτών θα λάβουν σάρκα και οστά και θα μετεξελιχθούν σε πράξεις οι πρωθυπουργικές σκέψεις.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ερωτήσεις που δέχονται όσον αφορά στο χρόνο των πρώτων εθνικών εκλογών του 2023, απαντούν…μονότονα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Στέκονται, βέβαια, στις εκτιμήσεις που γίνονται γύρω από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που αποτυπώνουν, σύμφωνα με “γαλάζιους” όχι μόνο την υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, αλλά και την επικράτηση της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εικόνα αυτή είναι που κάνει μία μερίδα κομματικών, κατά κύριο λόγο, στελεχών να εισηγούνται στον πρωθυπουργό κάλπες ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο, αν και αυτό το ενδεχόμενο δε φαίνεται να συγκεντρώνει και μεγάλες πιθανότητες. Πρώτον, γιατί η κυβέρνηση έχει μπροστά της να νομοθετήσει ένα ακόμα κύμα μεταρρυθμίσεων και προαπαιτουμένων για το Ταμείο Ανάκαμψης και δεύτερον γιατί ο χρόνος που θα είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι βουλευτές θα ήταν ελάχιστος, για να…απλώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Με αυτό το σκεπτικό, οι δύο πρώτοι μήνες της Άνοιξης και, κυρίως, ο Απρίλιος φαντάζουν ως το ιδανικό χρονικό σημείο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να προκύψουν μέσα στο Μάιο.
“Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων, όχι μηνών, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή”, τόνισε, από τη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης.
“Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά. Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση”, σχολίασε ο πρωθυπουργός, που κρατάει στην πρώτη γραμμή το στόχο του “151+” και αποκλείει, παράλληλα, κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Η νέα φάση των πρωθυπουργικών περιοδειών σε Αττική και περιφέρεια έχει εγκαινιαστεί για τα καλά. Με στόχο την επικοινωνία των πεπραγμένων της κυβέρνησης, αλλά και της ατζέντας για την επόμενη τετραετία, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, την ίδια στιγμή που ο μηχανισμός της οδού Πειραιώς, με επικεφαλής τον γραμματέα, Παύλο Μαρινάκη…τρέχει το δικό του πρόγραμμα επισκέψεων ανά την Ελλάδα. Η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αχαΐα ήταν η αρχή ενός κύκλου που περιλαμβάνει τις επόμενες εβδομάδες επισκέψεις στην Αρκαδία, αλλά και νομούς της Μακεδονίας, που θεωρούνται κρίσιμοι για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας.