Επίκαιρα

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Ερντογάν τίναξε στον αέρα την συνάντηση με Δένδια: “Προχωράμε σε γεωτρήσεις εντός τουρκολιβυκής ΑΟΖ”

 Πριν λίγο ο Ερντογάν προανήγγειλε γεωτρήσεις εντός της παράνομης ΑΟΖ του επίσης παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επί της ουσίας τίναξε στον αέρα την συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια ο οποίος πρέπει άμεσα να επιστρέψει πίσω καθώς πρόκειται για μια προσχεδιασμένη τουρκική ενέργεια.

Πάντως η κίνηση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς ο Ερντογάν θέλει να επιφέρει τετελεσμένα πριν αλλάξει η κυβέρνηση της Λιβύης και υπάρξει συμφωνία με Ελλάδα.

Είχαμε αναφέρει σε διαδοχικά μας άρθρα πως στην συνάντηση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-GNA συμμετείχε το σύνολο των υπουργών της Τουρκίας και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης.

Εντύπωση όμως προκάλεσε το γεγονός, πως στο Συμβούλιο συμμετείχε ο αρχηγός της ΜΙΤ, ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ, και οι επικεφαλής των τριών στρατιωτικών σωμάτων. 

Το γεγονός αυτό παρέπεμπε σε πολεμικό συμβούλιο και σε προετοιμασίες κυρίως για γεώτρηση εντός του παράνομου τουρκολιβυκού Μνημονίου.

Ερντογάν: Θα κάνουμε σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις”

Πιο αναλυτικά, ο Ερντογάν, ανεβάζει τους τόνους στην ανατολική Μεσόγειο και ανακοινώνει πως η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Η δήλωση γίνεται λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

«Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη.

Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων.

Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις.

Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία.

Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους της χώρας του.

Απειλές και κατά της Κύπρου

Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε ευθέως και την Κύπρο.

Υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει δείξει καλή θέληση και έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, όμως πρόσθεσε πως «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου.

Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν.

Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

 

 

πηγή