Έντονη ανησυχία για την εξάπλωση της μηνιγγίτιδας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιδημιολόγοι, καθώς τα κρούσματα μηνιγγίτιδας καταγράφουν μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας στον θάνατο 23 ενήλικες και παιδιά από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα.

Το τελευταίο σοβαρό κρούσμα μηνιγγίτιδας σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Πάτρα, όταν μια 20χρονη φοιτήτρια μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπου νοσηλεύεται σε κλίνη ΜΕΘ με κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Οπως δήλωσε χθες η διευθύντρια της ΜΕΘ, Φωτεινή Φλίγκου, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», η άτυχη 20χρονη «παραμένει στη Μονάδα με πλήρη υποστήριξη και σε πολύ βαριά γενική κατάσταση. Πλέον οι επόμενες ώρες θα δείξουν την πορεία της υγείας της».

Με τη σειρά του, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ενημέρωσε: «Από προχθές όλες οι εμπλεκόμενες ιατρικές δυνάμεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, με επικεφαλής τη διευθύντρια της ΜΕΘ Φωτεινή Φλίγκου, είναι στο πλευρό της φοιτήτριας. Οπως με ενημέρωσε η κυρία Φλίγκου, που την έχει αναλάβει προσωπικά και την παρακολουθεί, πρόκειται για κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, μακάρι να τα καταφέρει».

Οπως έγινε γνωστό, η κοπέλα είχε παραβρεθεί το απόγευμα της Τετάρτης στην κατάληψη της Σχολής, όπου κατέρρευσε μπροστά στα έντρομα μάτια των συμφοιτητών της. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε την άτυχη 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, στο Ρίο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν εξάνθημα, αυξομοιώσεις στην πίεση και σύγχυση, συμπτώματα -σε συνδυασμό με εργαστηριακή και κλινική εξέταση- που οδήγησαν στη διάγνωση της μηνιγγίτιδας. Ακολούθως, η φοιτήτρια διασωληνώθηκε σε κλίνη ΜΕΘ, με τους θεράποντες γιατρούς να κρίνουν την κατάστασή της κρίσιμη.

Αξίζει να τονιστεί ότι η 20χρονη φοιτήτρια είναι το δεύτερο περιστατικό που εντοπίστηκε σε περίπου 40 ημέρες ανάμεσα σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με έναν 18χρονο να είχε διαγνωστεί με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο στα μέσα Ιανουαρίου. Μετά την καταγραφή του περιστατικού, ο ΕΟΔΥ, που ειδοποιήθηκε από τους γιατρούς της Πάτρας, ενεργοποίησε άμεσα το πρωτόκολλο και προχώρησε σε συνεννόηση με τις πρυτανικές Αρχές σε απολύμανση των χώρων του πανεπιστημίου, αλλά και στη προληπτική χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε επαφές της φοιτήτριας.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σχολή αναφέρεται ότι «όσοι φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν στον χώρο της κατάληψης και ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, εάν νιώσουν συμπτώματα πονοκέφαλου, εμετού, πυρετού, κακουχίας, να επικοινωνήσουν άμεσα με τον προσωπικό τους γιατρό και την αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας».

Καθησυχαστικοί

Παρά τη σοβαρότητα του περιστατικού, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ που επικοινώνησαν με τους καθηγητές της σχολής εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί και, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης άλλων ατόμων, όπως ανέφερε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Λένα Αλμπάνη: «Δεν μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Για να γίνει μετάδοση του μικροβίου θα πρέπει η φοιτήτρια να έχει έρθει σε στενή επαφή με τους συμφοιτητές της για περισσότερο από τέσσερις ώρες. Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δεν γίνεται αλλιώς διασπορά» ανέφερε και πρόσθεσε: «Ακολουθήσαμε όλα τα μέτρα. Εγινε απολύμανση στον χώρο της κατάληψης, που είχε λήξει το απόγευμα έτσι κι αλλιώς. Εκλεισε και το κτίριο για προληπτικούς λόγους, γιατί ο ιός δεν επιβιώνει στο περιβάλλον περισσότερο από τέσσερις ώρες. Είναι τουλάχιστον 20 με 30 επαφές, δηλαδή όσοι βρέθηκαν κοντά στη φοιτήτρια, οι οποίοι θα εξεταστούν και θα τους χορηγηθεί προληπτική χημειοπροφύλαξη».

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η διαβίωση σε κοινοβιακό περιβάλλον, όπως συμβαίνει με φοιτητές, στρατιώτες, παιδιά σε οικοτροφεία κ.λπ., ευνοεί την εξάπλωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, γι’ αυτό οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τέλος, βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, το 2023 παρουσιάστηκε μεγάλη, σχεδόν τετραπλάσια, αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, όπως συνέβη γενικότερα μετά τη λήξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ στην πανδημία είχαν μειωθεί κατακόρυφα τα περιστατικά. Συγκεκριμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα μηνιγγίτιδας δεν ξεπερνούσαν τα πέντε ετησίως, τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται περισσότερα, 20 κρούσματα πανελλαδικά.

Η βακτηριακή τύπου Β θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά

Η πιο κοινή μορφή μηνιγγίτιδας, μέτριας έντασης, είναι η ιογενής μηνιγγίτιδα, η οποία συχνά προκαλείται από εντεροϊό, ερπητοϊό ή πιο σπάνια από έναν αρμποϊό.

Ωστόσο, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα τύπου Β, αν και πολύ πιο σπάνια, θεωρείται από τα πιο επείγοντα ιατρικά περιστατικά, ενώ στην οξεία φάση της μπορεί να προκληθεί επιδείνωση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ώρες, επιφέροντας μέχρι και τον θάνατο. Για την πρόληψη της βακτηριακής μηνιγγίτιδας τύπου Β υπάρχουν εμβόλια υψηλού κόστους, τα οποία ωστόσο δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ως προς τα αίτιά της, η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από στρεπτόκοκκο της πνευμονίας ή πνευμονιόκοκκο, που αφορά τα παιδιά κάτω των δύο ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους, ναϊσσέρια της μηνιγγίτιδας ή μηνιγγιτιδόκοκκο ή μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, που συνήθως προσβάλλει σπουδαστές, βρέφη, παιδιά, διεθνείς ταξιδιώτες και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, και τέλος από αιμόφιλο της ινφλουένζας τύπου B, που αποτελεί την κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας, ωστόσο η συχνότητά της έχει μειωθεί λόγω του εμβολιασμού.

Τα γενικά συμπτώματα της βακτηριακής μηνιγγίτιδας χαρακτηρίζονται από υψηλό πυρετό, κακουχία, κακή γενική κατάσταση, εμετούς, φωτοευαισθησία/φωτοφοβία, εμφάνιση εξανθημάτων και δυσκαμψία του αυχένα, ενώ τα πρώιμα συμπτώματα, που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, χαρακτηρίζονται από πονοκέφαλο, φωτοφοβία, υψηλό πυρετό και εμετό.

Τέλος, τα προχωρημένα συμπτώματα, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, αποτελούνται από εμφάνιση εξανθημάτων, κακή γενική κατάσταση, εμετούς και σηψαιμία, που μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική προσβολή και θάνατο.

πηγή