Επίκαιρα

Επίσημο Μοντέλο της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου: Το τρίτο κύμα COVID θα σκοτώσει ή θα νοσηλεύσει το 60 έως 70% των ανθρώπων που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κορυφαίου οργανισμού μοντελοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου το τρίτο κύμα της αιχμής του COVID-19 θα νοσηλεύσει και θα σκοτώσει το 60 έως 70% των ανθρώπων που πήραν και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Το έγγραφο υποδηλώνει ότι στην αναζωπύρωση τόσο των νοσηλειών όσο και των θανάτων θα κυριαρχήσουν όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, αποτελώντας περίπου το 60% και 70% του κύματος αντίστοιχα.

Η μοντελοποίηση (διαβάστε παρακάτω ολόκληρη) παρουσιάστηκε στο κορυφαίο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου Sage από μία από τις υποομάδες του, την Επιχειρησιακή Επιστημονική Ομάδα Μοντελοποίησης Πανδημικής Γρίπης, (SPI-M-O).

Αυτή η επιτροπή ακαδημαϊκών έχει κάνει εργασίες μοντελοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχει εξετάσει τον αντίκτυπο που θα έχει ο εμβολιασμός στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις λοιμώξεις και τους θανάτους.

Τα πορίσματά της υποδηλώνουν ότι ένα τρίτο κύμα είναι αναπόφευκτο, αλλά ότι το μέγεθος της αύξησης των κρουσμάτων εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, την ταχύτητα με την οποία θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί και τον αντίκτυπο που θα έχουν οι νέες παραλλαγές στη μετάδοση και την ασθένεια.

Υποστηρίζει ότι η αναζωπύρωση τόσο των νοσηλειών όσο και των θανάτων θα “κυριαρχείται από εκείνους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου”.

“Η διατήρηση μιας μεγάλης μείωσης της μετάδοσης από τέτοια μέτρα μετά τη λήψη του Βήματος 4 [τα σχέδια της Αγγλίας για την άρση όλων των περιορισμών από τις 21 Ιουνίου] είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει το μέγεθος της επακόλουθης αναζωπύρωσης.

Αυτή η πιο πρόσφατη μοντελοποίηση ενισχύει αυτό το εύρημα, καθώς η χαμηλότερη τήρηση των βασικών μέτρων και η επακόλουθη αυξημένη μετάδοση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κορύφωση κοντά σε κλίμακα με εκείνη που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2021″.

Το έγγραφο εξετάζει μια σειρά από πιθανότητες για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Covid καθώς χαλαρώνουμε τους περιορισμούς πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι.

Λαμβάνει υπόψη μια σειρά από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων από το Πανεπιστήμιο του Warwick, το Imperial College του Λονδίνου και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

«Σενάρια με μικρή μείωση της μετάδοσης μετά το βήμα 4 [πλήρης άρση των περιορισμών που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο στην Αγγλία] ή με απαισιόδοξες αλλά αληθοφανείς παραδοχές για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπύρωση των νοσηλειών παρόμοιας κλίμακας με τον Ιανουάριο του 2021».

Το έγγραφο υποδηλώνει ότι η αναζωπύρωση τόσο των νοσηλειών όσο και των θανάτων θα κυριαρχείται από όσους έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, αποτελώντας περίπου το 60% και 70% του κύματος αντίστοιχα.

«Η αναζωπύρωση τόσο των νοσηλειών όσο και των θανάτων κυριαρχείται από εκείνους που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, αποτελώντας περίπου το 60% και το 70% του κύματος αντίστοιχα.

Αυτό μπορεί να αποδοθεί στα υψηλά επίπεδα πρόσληψης στις ηλικιακές ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με αποτέλεσμα οι αποτυχίες ανοσοποίησης να ευθύνονται για περισσότερες σοβαρές ασθένειες από ό,τι τα μη εμβολιασμένα άτομα».

Αποτελέσματα του κεντρικού σεναρίου του μοντέλου Warwick, που δείχνουν την ηλικία και την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο (αριστερά) ή πεθαίνουν (δεξιά) με την πάροδο του χρόνου. Τα πάνω γραφήματα είναι απόλυτοι αριθμοί, τα κάτω γραφήματα είναι αναλογίες.

Μόλις δημοσιοποιήθηκε το μοντέλο οι «ελεγκτές γεγονότων» (Fact-checkers) προσπάθησαν να διαψεύσουν και να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι το 60-70% όσων πήραν 2 δόσεις στα εμβόλια θα κυριαρχήσει στο τρίτο κύμα.

Ακολουθεί η «ετυμηγορία» της Grace Rahman του Full Fact:

«Η μοντελοποίηση δείχνει ότι όταν εμφανιστεί το τρίτο κύμα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα αφορούν κυρίως όσους έχουν εμβολιαστεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τότε θα έχουν εμβολιαστεί τόσα πολλά ευάλωτα άτομα, και όχι στο γεγονός ότι το εμβόλιο τους βλάπτει».

Και όμως, οι ελεγκτές γεγονότων επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν έχουν καμία σχέση με το τρίτο κύμα.

Ωστόσο, θα αφήσουμε τους αναγνώστες μας να αποφασίσουν. Διαβάστε το έγγραφο ΕΔΩ.

Πηγή