Επιβεβαιώνει με διαρροές η Αθήνα: «Η Δύση πιέζει για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – Λένε “βρείτε τα” με Άγκυρα» (Δώστε τα)

Προωθούν το σχέδιο «γιαβάς γιαβάς» – Αφορμή οι κυρώσεις στη Ρωσία

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προ λίγων ημερών περί «συνεκμετάλλευσης» του Αιγαίου δεν ήρθαν τυχαία τώρα, αλλά αποκαλύπτεται ένα έντονο παρασκήνιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ένα «μπαράζ» συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να γευματίσει με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να συναντιέται στις Βρυξέλλες με τον Χουλουσί Ακάρ.

Μετά από το τέλος αυτών των συναντήσεων ο Χ.Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα προτείνει την συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου και ότι μάλιστα η Αθήνα ήταν «θετική» απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με γραπτή του δήλωση διέψευσε άμεσα τις δηλώσεις του Χ.Ακάρ. «Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί», είπε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, παρόλα αυτά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας  στην τηλεόραση το ΣΚΑΪ είπε: «Υπάρχει μια λέξη που είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, η λέξη “συνεκμετάλλευση”. Στην συνεκμετάλλευση μας σπρώχνουν οι Δυτικοί μας σύμμαχοι, όχι γιατί είναι ανθέλληνες αλλά γιατί δεν τους πολυενδιαφέρει» και πρόσθεσε:

«Σου λέει “βρείτε τα”. Να σας πω γιατί μας σπρώχνουν. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι ένας σοβαρός τρόπος μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, από το φυσικό αέριο του Πούτιν, είναι η εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και πιθανώς και στο Αιγαίο».

Επίσης τις τελευταίες ώρες προωθείται ένα σενάριο από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία θα πάμε σε μια… «γιαβάς-γιαβάς» κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ήδη έχει διαμορφωθεί -με πίεση των μεγάλων δυτικών δυνάμεων- μια διαφορετική σχέση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες, κυρίως την Ελλάδα, την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που αποτυπώνεται τόσο στις πυκνές συναντήσεις κι επαφές των ηγετών τους κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όσο και στο εντελώς διαφορετικό κλίμα που επικρατεί σε αυτές τις επαφές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν ότι λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία η Δύση θέλει να απεξαρτηθεί  από το ρωσικό φυσικό αέριο και γι’ αυτό προωθείται ένα σχέδιο λύσης των μεγάλων διαφορών που είναι η αιτία για την οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της ανατολικής Μεσογείου,

«Πράγματι, η οικονομία -δηλαδή η συνεργασία κυρίως αυτών των τεσσάρων χωρών- μπορεί υπό προϋποθέσεις να δημιουργήσει συνθήκες παραγωγικής συνύπαρξης στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, σε μια οικονομική συνεργασία που μπορεί -εάν υπάρξει σύνεση και σωστοί χειρισμοί από όλα τα μέρη της εξίσωσης- να επιλύσει μόνιμα τα προβλήματα τα οποία η πολιτική απέτυχε κατά τις περασμένες δεκαετίες να επιλύσει», προσθέτουν επίσης.

Φυσικά αναφέρουν ότι υπάρχουν και «αγκάθια», όπως για παράδειγμα ότι υπάρχουν χώρους που «μένουν έξω» από αυτό το σχέδιο, όπως η Κύπρος και η Συρία.

Τέλος δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Νίκου Δένδια ο οποίος αφού διέψευσε την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών έριξε μια… «βόμβα»:

«Από εκεί και πέρα, επειδή θέλω να σας λέω την αλήθεια, αν υπάρξει κάτι το απολύτως έκτακτο το οποίο επιβάλει να εκφράσει την άποψή της η ελληνική κοινωνία πριν γίνει μία επιλογή, νομίζω θα ήταν αντιθέτως αντισυνταγματικό να μη ζητηθεί η άποψή της».

Το «απολύτως έκτακτο» δεν αποκλείεται να είναι κάτι με την Τουρκία, δεδομένου ότι η Αθήνα κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενο των συνομιλιών κορυφής με την τουρκική ηγεσία.

πηγή