Επίκαιρα

Φιάσκο Ουκρανών, δεν σπάει η ρωσική άμυνα – Στον… αέρα τα F-16 – Ρωσία σε ΗΠΑ: Πόσα Bradley πρέπει να καούν για να δείτε την ήττα

Δύο μήνες κοντεύει να συμπληρώσει η αντεπίθεση των Ουκρανών και τα αποτελέσματα της είναι από μηδενικά μέχρι πενιχρά.
Οι Ουκρανοί δεν έχουν καταγράψει καμία σημαντική στρατιωτική επιτυχία στο πεδίο των μαχών, γεγονός που αφενός επιτείνει την ανησυχία στη Δύση για την εξέλιξη του ουκρανικού ζητήματος αφετέρου απελευθερώνει πυρά Δυτικών αξιωματούχων κατά των Ουκρανών στρατιωτικών.
Είναι πλέον φανερό πως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν μπορούν να διασπάσουν την πολυεπίπεδη ρωσική άμυνα..
Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί μετρούν τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες και σε στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς τονίζουν πως έχουν ήδη χάσει το 30% των όπλων που τους έχει προμηθεύσει η Δύση, ενώ μετά τους Γερμανούς, και οι Αυστριακοί στρατιωτικοί αποδίδουν ευθύνες στους Ουκρανούς αξιωματικούς για λάθος κινήσεις στο μέτωπο που οδηγούν σε τεράστιες απώλειες.
Και ενώ καθυστέρηση καταγράφεται από τη Δύση όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με τη Ρωσία να κατηγορεί την Ουάσινγκτον πως χρηματοδοτεί τα τρομοκρατικά σχέδια του Zelensky που συνεπάγονται περισσότερους θανάτους.
Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί πρόταση του πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ, James Stavridis, ο οποίος ζήτησε ΝΑΤΟικά πλοία και αεροσκάφη να συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά, κάτι που αν υλοποιηθεί, μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Δεν μπορούν οι Ουκρανοί – 36 φορές επιχείρησαν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα στη Zaporizhia

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες τους, παρά τις τεράστιες απώλειες τους οι Ουκρανοί απλά δεν μπορούν να διασπάσουν τη ρωσική γραμμή άμυνας στη νότια Ουκρανία.
Σε ανάρτηση του στο Telegram ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Zaporizhia Yevgeny Balitsky ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν 36 φορές οικισμούς της Zaporizhia μέσα σε μια ημέρα.
«Τις τελευταίες 24 ώρες ο εχθρός έκανε 36 προσπάθειες να βομβαρδίσει οικισμούς στη Zaporizhia, στις κατευθύνσεις Pologovsky, Tokmak και Vasilyevsky» υποστήριξε ο Balitsky, υποστηρίζοντας πως ο εχθρός προσπάθησε να διασπάσει τη ρωσική άμυνα, αλλά αντιμετώπισε σφοδρή αντίσταση από το ρωσικό στρατό, ο οποίος απέκρουσε τις επιθέσεις των Ουκρανών επιφέροντας τους και σημαντικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.

Στον… αέρα τα F-16

Πάντως, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16, γεγονός που καθυστερεί και την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών.
Σύμφωνα με το Politico, οι Δυτικοί δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κάποια συμφωνία σχετικά με την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τη στιγμή που μέχρι στιγμής – και παρά την πρωτοβουλία της Δανίας και της Ολλανδίας – καμία χώρα δεν έχει δεσμευτεί δημόσια να προσφέρει τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Εκπαίδευση στις ΗΠΑ;

Βάσει του δημοσιεύματος μια πρόταση για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων – που όμως δεν κερδίζει ιδιαίτερο έδαφος – είναι αυτή να γίνει στο Tucson, της Αριζόνα, ενώ μια δεύτερη προβλέπει την αποστολή Αμερικάνων πιλότων στην Ευρώπη.
Αν και καμία επιλογή δεν έχει αποκλειστεί, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση, με τους αρμόδιους να υποστηρίζουν πως οι Σύμμαχοι εργάζονται προκειμένου να βρουν τον πιο πρακτικό τρόπο για να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο της εκπαίδευσης των Ουκρανών.
Πάντως, έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η εταιρεία Draken International έχει αρχίσει να στρατολογεί απόστρατους στρατιωτικούς πιλότους για την εκπαίδευση των Ουκρανών, με τα πιθανά κέντρα εκπαίδευσης να εντοπίζονται σε Ρουμανία και Δανία.
Κατά καιρούς Αμερικάνοι και Βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η εκπαίδευση των Ουκρανών μπορεί να αρχίσει εντός του καλοκαιριού.

Από την άνοιξη του 2024…

Το Politico εκτιμά ότι η προετοιμασία για την χρήση των F-16 δεν μπορεί να αρχίσει εάν πρώτα το State Department δεν εγκρίνει και επίσημα τη μεταφορά εκπαιδευτικού υλικού, ανάμεσα στα οποία και προσομοιωτές πτήσης, στην Ουκρανία.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως ίσως έως τα τέλη του 2023 κάποιοι Ουκρανοί πιλότοι να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις, τονίζοντας ωστόσο πως τα μαχητικά δεν πρόκειται να είναι στα χέρια του Κιέβου πριν από την άνοιξη του 2024.

Σκληρά αντίποινα στην Ουκρανία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Κριμαία, Μόσχα

Για σκληρά αντίποινα για τις επιθέσεις στην Κριμαία και στη Μόσχα προειδοποιεί την Ουκρανία η Ρωσία.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova υποστήριξε πως η Ρωσία διατηρεί κάθε δικαίωμα να λάβει σκληρά αντίποινα σε βάρος της Ουκρανίας.
«Στις 17 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, στις 24 Ιουλίου, δύο ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσπάθησαν να χτυπήσουν στόχους στη Μόσχα, 17 drones προσπάθησαν να επιτεθούν σε υποδομές στην Κριμαία.
Αυτές οι προσπάθειες απωθήθηκαν επιτυχώς από τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας και μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου, ένα ουκρανικό drone επιτέθηκε στο χωριό Razdolnoye στην Κριμαία, δυστυχώς, υπήρξαν απώλειες, ένα κορίτσι 14 ετών πέθανε» είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας.
«Όλα αυτά τα εγκλήματα διερευνώνται ενδελεχώς από την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας.
Οι δράστες σίγουρα θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν.
Επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων» υπογράμμισε η Zakharova.

Πυρά Αυστριακών κατά Ουκρανών

Εν τω μεταξύ, μετά τα πυρά του γερμανικού στρατού και Αυστριακοί στρατιωτικοί εκτοξεύουν τα πυρά τους κατά των Ουκρανών διοικητών για τις τακτικές που ακολουθούν στο πεδίο της μάχης.
«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χάνουν έναν μεγάλο αριθμό στρατιωτών, ανάμεσα τους και αυτούς που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες εκπαίδευσης σε κράτη του ΝΑΤΟ, εξαιτίας της απειρίας των διοικητών αλλά και του αυξανόμενου ρόλο των εφέδρων» υποστήριξε ο συνταγματάρχης Markus Reisner μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό N-TV.
«Πολλοί από τους στρατιώτες που πέρασαν έξι μήνες εκπαίδευσης στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουν πλέον.
Μίλησα πρόσφατα με έναν Ουκρανό αξιωματούχο: σε μια στρατιωτική μονάδα, ένας 47χρονος έφεδρος έγινε διοικητής τους.
Από απειρία, έστειλε μια διμοιρία από τους στρατιώτες του στα ναρκοπέδια.
Μόνο οι μισοί επέστρεψαν» υποστήριξε ο Reisner, ο οποίος απέδωσε την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης στην «βαθιά» άμυνα του ρωσικού στρατού, στην παρουσία καλών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου και αναγνώρισης καθώς και στον ανεπαρκή εξοπλισμό των Ουκρανών σε αεροσκάφη και σε πυραύλους εδάφους – εδάφους.

Ρωσία σε ΗΠΑ: Χρηματοδοτείτε τρομοκράτες

Σχολιάζοντας το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει τα τρομοκρατικά σχέδια της κυβέρνησης Zelensky, αναφέροντας πως η στρατιωτική αυτή βοήθεια το μόνο που θα προκαλέσει, είναι περισσότερους θανάτους.
«Οι ενέργειες της Ουάσινγκτον, η οποία συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα τις μαριονέτες της στην Ουκρανία, είναι πέρα από κάθε λογική και ηθική.
Οι ΗΠΑ θέλουν να εμφανιστούν ως ο ανιδιοτελής ευεργέτης της Ουκρανίας.
Λένε υποκριτικά ότι βοηθούν τη Δημοκρατία
Χειραγωγούν την κοινή γνώμη, κρύβουν τους αληθινούς στόχους της πολιτικής τους» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Antonov, ο οποίος κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «αντί να κάνουν μια νηφάλια αξιολόγηση του τι συμβαίνει, υποστηρίζουν τα τρομοκρατικά σχέδια των εγκληματιών του Κιέβου».
Ως παράδειγμα μάλιστα ανέφερε τις δηλώσεις κορυφαίων Ουκρανών αξιωματούχων ότι θα συνεχίσουν να χτυπούν τη Γέφυρα της Κριμαίας παρά το γεγονός ότι δεν είναι στρατιωτική εγκατάσταση και δεν χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Πόσα Bradley πρέπει να καούν;

«Πόσα άλλα αμερικάνικα Bradley πρέπει να καούν για να συνειδητοποιήσει επιτέλους η ηγεσία των ΗΠΑ ότι οι προσπάθειες τους να νικήσουν τη χώρα μας «στο πεδίο της μάχης» θα οδηγήσουν μόνο σε ένα πράγμα: – την άδοξη ήττα των Ρωσοφοβικών» διερωτάται ο Ρώσος πρέσβης.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει πρόσθετα πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας Patriot, για τα προηγμένα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος (NASAMS) και πυραύλους πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), καθώς και 32 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker, πυραύλους Javelin και άλλα αντιαρματικά συστήματα και ρουκέτες, πυραύλους αεροσκαφών Hydra-70, drones Black Hornet και πάνω από 28 εκατομμύρια φυσίγγια πυρομαχικών φορητών όπλων και χειροβομβίδες.

Η Μολδαβία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία… και μειώνει το διπλωματικό της προσωπικό

Το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μειώνει η Μολδαβία ύστερα από τις κατηγορίες περί κατασκοπείας που διατύπωσε κατά των Ρώσων.
Η Μολδαβία κάλεσε χθες Τρίτη 25/7 για εξηγήσεις τους Ρώσους διπλωμάτες σχετικά με πληροφορίες για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού δορυφορικών συσκευών και κεραιών στην οροφή της ρωσικής πρεσβείας στο Chisinau (πρωτεύουσα της Μολδαβίας) που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία.
Κατόπιν αυτής της συνάντησης ο ΥΠΕΞ της Μολδαβίας Nicolae Popescu ανακοίνωσε σε συνεδρίαση της κυβέρνησης πως οι Αρχές αποφάσισαν να μειώσουν το προσωπικό της ρωσικής πρεσβείας, καθώς υπάρχει η υποψία, όπως είπε, ότι «ορισμένοι από τους υπαλλήλους της πρεσβείας εμπλέκονται σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης της χώρας».

Θα ανταποδώσουμε – Εχθρική ενέργεια η μείωση διπλωματικού προσωπικού

Σαφή προειδοποίηση στη Μολδαβία ότι η απόφαση της να μειώσει το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας στο Chisinau για λόγους κατασκοπείας, δεν θα μείνει αναπάντητη, απηύθυνε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητη την απόφαση της Μολδαβίας να μειώσει τον αριθμό των Ρώσων διπλωματών στην χώρα» ανέφερε σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova.
«Θεωρούμε ότι αυτές είναι αδικαιολόγητες και εχθρικές ενέργειες που δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα του καθεστώτος του Chisinau για να καταστρέψει τις διμερείς σχέσεις» υποστήριξε η Zakharova.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Με τους Ουκρανούς να αδυνατούν να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές άμυνας, οι Ρώσοι σε πολλές περιπτώσεις περνούν στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν έξι περιοχές στην επαρχία Sumy καθώς και ότι χτύπησαν μια αποθήκη καυσίμων και ένα κέντρο εκπαίδευσης στο Donetsk, στο τμήμα που ελέγχουν οι Ουκρανοί, ενώ παράλληλα επιτέθηκαν κατά ουκρανικών στόχων σε Kupyansk, Krasnogorovka, Avdeevka και Serebryanka.
Μάχες αναφέρθηκαν στη Mariinka και στην Kleshcheevka, με τους Ρώσους να εξουδετερώνουν πάνω από 400 Ουκρανούς στρατιώτες σε Kupyansk, Krasny Liman, Donetsk και Kherson.
8_23.jpg
9_16.jpg

www.bankingnews.gr

Γεια σας

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, ένα κάθε εβδομάδα.

Δεν στέλνουμε spam!