Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, σπιτική κομπόστα και άνθος αραβοσίτου

Υλικά

Για ένα σκεύος που χωράει 10-12 φρυγανιές σε μια στρώση

12 φρυγανιές σταρένιες

Για την κομπόστα:
1 μεγάλο ροδάκινο (ή δύο μέτρια)
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα νερό

Για την κρέμα:
1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 κούπες και 2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κομμάτι σαν μεγάλο λουκούμι φρέσκο βούτυρο ( ή μια γεμάτη
κουταλιά σούπας), παραλείπεται στη νηστίσιμη εκδοχή (δείτε παρατηρήσεις)
Ξύσμα ενός λεμονιού

Για το ζελέ:
1 συσκευασία ζελέ φρούτου μπανάνα ή λεμόνι ή άλλο ανοιχτόχρωμο κατά προτίμηση
Προαιρετικά, κομματάκια από κόκκινα φρούτα (κεράσια, βανίλιες, δαμάσκηνα κλπ)

[sc name=”vyzantina-vrachiolia” ][/sc]

Επί το έργον

Φτιάχνουμε την κομπόστα: Καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το ροδάκινο. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 3-4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και προσθέτουμε το ροδάκινο και τα άλλα φρούτα αν βάλουμε. Βράζουμε την κομπόστα για 5 λεπτά από την στιγμή που ξαναρχίζει ο βρασμός. Σουρώνουμε την κομπόστα και κρατάμε το σιρόπι.

Φτιάχνουμε την κρέμα άνθους αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου και όταν την αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Στρώνουμε σε κατάλληλο σκεύος τις φρυγανιές ώστε να καλυφθεί
ο πάτος του, και πάνω από την κάθε φρυγανιά ρίχνουμε μια κουταλιά σιρόπι από την κομπόστα μας. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και στρώνουμε τα φετάκια του ροδάκινου πάνω της καθώς και τα κομματάκια των άλλων φρούτων. Αφήνουμε
να κρυώσει (βάζουμε στο ψυγείο αν χρειάζεται να επιταχύνουμε τη διαδικασία) και φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνονται στη συσκευασία του.

Απλώνουμε προσεκτικά το ζελέ πάνω από το γλυκό ώστε να μη σπάσει η κρέμα και να μη μετακινηθούν τα κομμάτια των φρούτων. Καλό είναι να έχει πήξει ελαφρά. Φροντίζουμε με λίγα λόγια την εμφάνιση του γλυκού. Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί το ζελέ και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις
1)Αν το γλυκό δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά, προσθέτουμε στο σιρόπι της κομπόστας ένα σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας μας.

2)Αν περισσέψει σιρόπι κομπόστας το χρησιμοποιούμε στην παρασκευή του ζελέ.

3)Το βούτυρο στην κρέμα προσθέτει στη γεύση της, αλλά κάνει και πιο σφικτή την υφή της όταν κρυώσει το γλυκό. Το παραλείπω στη νηστίσιμη εκδοχή και ελαττώνω λίγο το χυμό για να γίνει πιο σφικτή η κρέμα.4)Στην νηστίσιμη παραλλαγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό φρέσκου πορτοκαλιού (υπάρχουν πλέον καλοκαιρινά εγχώρια πορτοκάλια) ή χυμό τύπου αμίτα ή αραιωμένη συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα.

5)Αντί ροδάκινα κομπόστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωμά φρούτα όπως πεπόνι ή μπανάνες. Δεν θα τα κάνουμε κομπόστα και για να μουσκέψουμε τις φρυγανιές θα φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με ½ κούπα ζάχαρη , ¼ κούπας νερό και 1 σωληνάκι βανίλια. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστα του εμπορίου όπως άλλωστε λέει η αρχική συνταγή.