Επίκαιρα

Harvard – Mayo Clinic: Φαντασίωση η ανοσία της αγέλης – Ο κορωνοϊός θα μείνει για δεκαετίες σε όλο τον κόσμο

Μπορεί πολλές κυβερνήσεις παγκοσμίως να διακηρύττουν ότι ο μεγάλος στόχος είναι η ανοσία της αγέλης παγκοσμίως, αλλά όλα αυτά μοιάζουν με φαντασίωση.

Η σκέψη ήταν ότι η πανδημία θα υποχωρήσει και στη συνέχεια θα εξασθενίσει όταν ένα κομμάτι του πληθυσμού, πιθανώς 60% έως 70%, εμβολιαστεί ή είχε αντισώματα λόγω λοίμωξης.
Αλλά οι νέες παραλλαγές, όπως η Delta, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές, μετακινούν τον πήχη για την ανοσία της αγέλης κοντά σε απίθανα υψηλά επίπεδα.
Η Delta πυροδοτεί συνεχώς κρούσματα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν ήδη υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και πιθανότατα είχαν κάποιο μέτρο φυσικής ανοσίας επιπλέον των ποσοστών εμβολιασμού άνω του 50%.
Χτυπά επίσης χώρες που είχαν καταφέρει μέχρι τώρα να συγκρατήσουν τον ιό σχεδόν εντελώς, όπως η Αυστραλία και η Κίνα.

Mayo Clinic: Φαντασίωση η ανοσία της αγέλης

Αυτό το μήνα, η Εταιρεία Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής εκτίμησε ότι η Delta είχε προωθήσει το όριο για την ανοσία της αγέλης σε πολύ πάνω από 80% και πιθανώς κοντά στο 90%.
Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας όπως ο Anthony Fauci έχουν τροφοδοτήσει τη διαμάχη μετατοπίζοντας τα γκολποστ τον περασμένο χρόνο, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία πριν φτάσουν την ασυλία της αγέλης.
Εν τω μεταξύ, τα ζητήματα δισταγμού και εφοδιασμού εμβολίων σημαίνουν ότι οι περισσότερες χώρες δεν θα πλησιάσουν ούτε τους αρχικούς στόχους.
«Θα φτάσουμε στην ασυλία της αγέλης; Όχι, πολύ απίθανο, εξ ορισμού», δήλωσε ο Greg Poland, διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Εμβολίων στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
Ακόμα και ένα ποσοστό εμβολιασμού έως και 95% δεν θα το πετύχει, είπε.
«Είναι ένας αγώνας έναντι των όλο και πιο μεταδοτικών παραλλαγών που αναπτύσσουν την ικανότητα αποφυγής της ασυλίας και των ποσοστών ανοσοποίησης».

Αδύναμη και η Φύση

Ούτε η φύση θα λύσει το πρόβλημα.
Δεν είναι σαφές πόσο θα διαρκέσει η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε από την επιβίωση του Covid-19 και αν θα είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση νέων στελεχών.
Οι μελλοντικές παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να αποφύγουν την ανοσία ακόμη πιο αποτελεσματικά από τη Delta, εγείρουν ερωτήματα για το πώς – και πότε – θα τελειώσει αυτό.
“Αν ήταν τόσο απλό θα ήταν υπέροχο, αλλά δεν νομίζω ότι συμβαίνει αυτό”, δήλωσε ο S.V. Mahadevan, διευθυντής της South Asia Outreach στο Κέντρο Ασιατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Υγεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
«Αυτό είναι το πρόβλημα της πανδημίας».
Και χωρίς ανοσία της αγέλης, ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει για δεκαετίες σε κάποια μορφή, πιθανώς αναγκάζοντας τα πιο ισχυρά έθνη του κόσμου να προσαρμόσουν τις αποκλίνουσες στρατηγικές τους στο άνοιγμα συνόρων και οικονομιών.
Χώρες όπως η Κίνα που έχουν ακολουθήσει αυστηρές πολιτικές Covid-Zero προσπαθώντας να εξαλείψουν κάθε μόλυνση, μπορεί τελικά να πρέπει να εξετάσουν μια πιο χαλαρή στάση.
Άλλες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν ανοίξει παρά την αναζωπύρωση του ιού διατρέχουν τον κίνδυνο νέου κύματος μόλυνσης.

Απογοήτευση από τα εμβόλια

Τα εμβόλια μέχρι τώρα δεν ήταν η γρήγορη λύση που κάποιοι ήλπιζαν.
Το Ισραήλ, μεταξύ των πιο εμβολιασμένων χωρών στον κόσμο, έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί νέες δόσεις, εν μέσω στοιχείων ότι οι τρέχοντες εμβολιασμοί δεν προσφέρουν την αναμενόμενη προστασία.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι Αμερικανοί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα λάβουν μια τρίτη δόση.
Τα πιο ισχυρά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων mRNA από την Pfizer, BioNTech και Moderna, θα διευκολύνουν την επίτευξη υψηλών επιπέδων ανοσίας αφού είναι τόσο αποτελεσματικά.
Ωστόσο, σημαντικές μολύνσεις – κρούσματα στους ανοσοποιημένους – είναι δυνατές ακόμη και με αυτά τα εμβόλια.
Άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατασκευάστηκαν από τους κατασκευαστές της Κίνας, τις AstraZeneca και Johnson & Johnson, μπορεί να προσφέρουν ακόμη λιγότερη προστασία.

Πως δημιουργείται η ανοσία της αγέλης

Η ανοσία της αγέλης είναι ένας πραγματικός στόχος, προστατεύοντας μεγάλο μέρος του κόσμου από ιικές απειλές.
“Η εστίαση στην ανοσία της αγέλης”, κατά τη γνώμη μου, ήταν αρκετά επιζήμια”, δήλωσε ο William Hanage, επιδημιολόγος και ειδικός στη δυναμική των μεταδοτικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Harvard και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.
«Παρουσιάζει στους ανθρώπους ένα μη ρεαλιστικό όραμα για το πώς η πανδημία θα φτάσει στο τέλος της και δεν εξηγεί την εξέλιξη ούτε του ιού ούτε της φύσης της ασθένειας».
Ορισμένες χώρες έμαθαν για τα ελλείμματα της ανοσίας της αγέλης με τον δύσκολο τρόπο.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Borris Johnson σχεδίαζε αρχικά να το χρησιμοποιήσει ως την πρωταρχική προσέγγιση του Covid-19, υποδεικνύοντας ότι ορισμένοι από τους ψηφοφόρους του θα μπορούσαν να επιτύχουν ανοσία εάν μολυνθούν.

Το τέλος

Παρά τις ενδείξεις ότι θα είναι δύσκολο ή αδύνατο να επιτευχθεί ανοσία αγέλης, πολλοί αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας δεν είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το στόχο.
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν επικεντρωθεί στη διεύρυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Ωστόσο, η ατομικιστική προσέγγιση πολλών χωρών και η έλλειψη εμβολίων συμβάλλουν στο παγκόσμιο πρόβλημα.
Ο κίνδυνος του ιού παραμένει για όλους, εφόσον οποιοδήποτε έθνος βιώνει μαζικές εστίες.
Ο κόσμος είναι απίθανο να ξεπεράσει την πανδημία μέχρι το 2022 το νωρίτερο, λένε οι ειδικοί.
Και αυτός ο στόχος θα μπορούσε να απομακρυνθεί εάν ο ιός αυξήσει μια άλλη μετάλλαξη για να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός ή ακόμα καλύτερος στην αποφυγή αντίστασης.

πηγή

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

Ασημένιος σταυρός B4-X

92,00 

Ασημένιος κουφωτός σταυρός 925° επιχρυσωμένος, με τον Εσταυρωμένο Διαστάσεις σταυρού: 3,3×4,5 εκ.

Αγιορείτικος Ξύλινος Σταυρός (για τοίχο)

20,00 

-Ξύλινος σκαλιστός σταυρός με ευλογίες στις τέσσερις άκρες του σταυρού.

-Ο σταυρός είναι Αγιορείτικο εργόχειρο και διατίθεται σε συσκευασία δώρου.

Διαστάσεις σταυρού: 11×18 εκ.

Αρχάγγελος Μιχαήλ 9359-Χ

30,00 

Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με το Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και την ευχή προς τον Αρχάγγελο στην πίσω

Σταυρός με τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο

33,50 

Ασημένιος σταυρός 925°, επιχρυσωμένος περιμετρικά, με τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και τον Εσταυρωμένο

Διαστάσεις σταυρού: 2,2×3 εκ.

Παναγία Παραμυθία

130,00 

Επάργυρη εικόνα σε κορνίζα – τζάμι με την Παναγία την Παραμυθία. Aντίγραφον Θαυματουργής Εικόνος Παναγίας Παραμυθίας Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Διαστάσεις εικόνας: 24,5×31,5 εκ.

 

Η ιστορία της εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας

Είναι τοιχογραφία του 14ου αιώνα που παλαιότερα βρισκόταν στον εξωνάρθηκα, μπροστά από το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, και αργότερα μεταφέρθηκε σε προσκυνητάρι στο ομώνυμο παρεκκλήσιο. Παλιά υπήρχε η συνήθεια βγαίνοντας οι πατέρες από το καθολικό να ασπάζονται την εικόνα, και ο ηγούμενος να παραδίδει τα κλειδιά της μονής στον θυρωρό. Η παράδοση αναφέρει ότι μια μέρα, στα βυζαντινά ακόμη χρόνια, δίνοντας ο ηγούμενος τα κλειδιά στο θυρωρό, άκουσε τα εξής λόγια από την εικόνα: “Μην ανοίξετε σήμερα τις πύλες της μονής, αλλά ανεβείτε στα τείχη και διώξτε τους πειρατές”. Η φωνή επανέλαβε για δεύτερη φορά τα ίδια λόγια. Στρέφοντας το βλέμμα του ο ηγούμενος προς τα εκεί είδε το θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του για να σκεπάσει το στόμα της μητέρας του λέγοντας: “Άφησέ τους να τιμωρηθούν από τους πειρατές όπως τους αξίζει”. Αλλά η Παναγία, πιάνοντας το χέρι του Χριστού και στρέφοντας λίγο το κεφάλι, επανέλαβε τα ίδια λόγια. Οι μοναχοί αμέσως έτρεξαν στα τείχη και πράγματι διαπίστωσαν ότι οι πειρατές είχαν περικυκλώσει τη μονή και περίμεναν το άνοιγμα της πύλης για να την λεηλατήσουν. Εξαιτίας όμως της θαυματουργικής επέμβασης της Θεοτόκου η μονή σώθηκε. Η εικόνα πάντως διατήρησε έκτοτε τις τελευταίες κινήσεις των θείων προσώπων. Από τότε οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο το καντήλι μπροστά της, τελούν θεία λειτουργία κάθε Παρασκευή και ψάλουν καθημερινά παράκληση. Παλαιότερα υπήρχε η συνήθεια να γίνονται σ’ αυτό το παρεκκλήσιο οι κουρές των μοναχών. Με αυτήν την εικόνα συνδέεται και ο βίος του οσίου Νεοφύτου που διατέλεσε «προσμονάριος» στο ίδιο παρεκκλήσιο. Κάποτε ο όσιος στάλθηκε από τη μονή για να υπηρετήσει ένα χρονικό διάστημα σε κάποιο μετόχι στην Εύβοια. Εκεί ασθένησε βαριά και παρακάλεσε την Παναγία να τον αξιώσει να πεθάνει στη μονή της μετανοίας του. Αμέσως τότε άκουσε μια φωνή να του λέει: “Νεόφυτε, πήγαινε στην μονή και μετά από ένα χρόνο να είσαι έτοιμος”. Ο όσιος ευχαρίστησε την Παναγία για την παράταση ζωής που του δόθηκε και διέταξε τον υποτακτικό του να ετοιμάσει τα της επιστροφής. Πράγματι, μετά την παρέλευση έτους, αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, και ενώ ανέβαινε τη σκάλα, ο όσιος άκουσε πάλι μπροστά στο παρεκκλήσιο της Παραμυθίας τη φωνή της Παναγίας: “Νεόφυτε, ο καιρός της εξόδου σου έφτασεν”. Όταν πήγε στο κελί του, αδιαθέτησε και, αφού έλαβε συγχώρεση από όλη την αδελφότητα, παρέδωσε το πνεύμα.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ18 ΚΑΙ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΠΕΤΡΑ ΑΣΗΜΙ 925

80,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΚΑΛΙΣΤΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ ΑΣΗΜΙ 925 ΚΑΙ ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ18

48,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΜΕ ΠΕΡΛΑ ΑΣΗΜΙ 925

30,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991