Επίκαιρα

«Η Δύση καταστράφηκε χωρίς πυροβολισμό»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακήρυξε την 15η Φεβρουαρίου ως «την ημέρα που η δυτική προπαγάνδα απέτυχε»

Από τη Layla Guest
Με τη Ρωσία να ανακοινώνει ότι τα στρατεύματά της αποσύρονται μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η Μόσχα απέδειξε ότι οι ”προβλέψεις” της Δύσης ότι θα εισβάλει στην Ουκρανία, έχουν αποδειχθεί ψευδείς.

Σε μια φλογερή δήλωση την Τρίτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα εκφράστηκε περιφρονητικά για την προπαγάνδα όλων αυτών των εβδομάδων με αναφορές και ισχυρισμούς Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας ενδέχεται να απέχουν λίγες μόνο ώρες από την έναρξη επίθεσης κατά της γείτονάς της.

«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα», έγραψε συμπληρώνοντας ότι: «η Δύση έχει ντροπιαστεί και καταστραφεί χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι ρωσικοί στρατιώτες ολοκλήρωσαν τις εκπαιδευτικές τους ασκήσεις στη Λευκορωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, και θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησης.

Τα σχόλια της Ζαχάροβα έρχονται αφότου το αμερικανικό επιχειρηματικό κατάστημα Bloomberg ανέφερε το Σάββατο, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, ότι μια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από την Τρίτη. Το πρακτορείο ανέφερε ότι μια πιθανή επίθεση μπορεί να περιλαμβάνει πρόκληση στην περιοχή του Ντονμπάς ή εναντίον του Κιέβου.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN το Σαββατοκύριακο ότι «πηγές» και «συλλεγμένες πληροφορίες» πρότειναν ότι « μεγάλη στρατιωτική δράση» θα μπορούσε « να ξεκινήσει οποιαδήποτε μέρα τώρα». Είπε ότι αυτό περιλάμβανε την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων.

Οι εντάσεις στα κοινά σύνορα έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, με δυτικούς αξιωματούχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα μπορούσαν σύντομα να πραγματοποιήσουν εισβολή. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν έχει επιθετικές προθέσεις και έχει κατηγορήσει αγγλόφωνες εκδόσεις ότι πυροδοτούν μαζική «υστερία».

Εν μέσω φόβων για πιθανή εισβολή, η Μόσχα έχει αναζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας που θα περιόριζαν την επέκταση του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορά της και θα εμπόδιζαν την Ουκρανία να ενταχθεί στις τάξεις της. Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ρωσία «δεν έχει βέτο» στις φιλοδοξίες του Κιέβου να εξασφαλίσει την ένταξη.

Τη Δευτέρα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας, υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η πλευρά του ήταν απογοητευμένη από την απάντηση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ελπίδες για επίτευξη διπλωματικής λύσης. Μιλώντας λίγο μετά τη Μαρία Ζαχάροβα την Τρίτη, ισχυρίστηκε ότι οι δυτικές αναφορές για επικείμενη εισβολή ισοδυναμούσαν με «τρομοκρατία πληροφοριών».
Πηγή: rt-com
Μετάφραση – Επιμέλεια
romioitispolis.gr