Η Παναγία η Οδηγήτρια αναβλύζει μύρο- Δέος στον Ναό του Αγίου Αθανασίου (video)

Παναγία, Οδηγήτρια, - Δέος, Ναό, Αγίου Αθανασίου,panagia, odigitria, - deos, nao, agiou athanasiou

Συγκίνηση και δέος προκαλεί στους πιστούς ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε στην εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, που βρίσκεται στον Ναό του Αγίου Αθανασίου στον Πύργο, η οποία αναβλύζει μύρο από το πρωί της περασμένης Δευτέρας!

Οι πιστοί στο άκουσμα του ανεξήγητου αυτού φαινομένου άρχισαν να συρρέουν στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου προκειμένου να δουν με τα μάτια τους τι συμβαίνει και για να προσκυνήσουν με ευλάβεια την εικόνα της Θεοτόκου, που για πολλούς είναι θαυματουργή και με βαριά κληρονομιά.

Το περίεργο αυτό φαινόμενο αντιλήφθηκαν πρώτοι οι επίτροποι και οι ιερείς, που ανοίγοντας τον ναό έβαλαν την εικόνα στη μόνιμη θέση της μετά τον εορτασμό και τη λιτανεία της Ζωοδόχου Πηγής. Τότε, ένας νεωκόρος που έβαλε την εικόνα στη θέση της αντιλήφθηκε τη μοναδική ευωδία του μύρου. Ηταν εμφανές σε όλους ότι η ευωδία προερχόταν από την εικόνα της αγίας Μητέρας. Αμήχανα όσοι ήταν παρόντες μέσα στον ναό σκούπισαν την εικόνα, η οποία και πάλι μυρόβλιζε, ενώ εμφανίστηκαν και κάποια σταγονίδια πάνω στην επένδυση από ασήμι.

Σταγονίδια μύρου πάνω στην επένδυση από ασήμι της εικόνας

Τα νέα διαδόθηκαν σαν αστραπή στην πόλη και προκάλεσαν ουρές πιστών, που θέλησαν να ασπαστούν την εικόνα, και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι και τις επόμενες μέρες η εικόνα ανέδυε μύρο, παρά το ότι τη σκούπιζαν συνεχώς. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, οι υπεύθυνοι του ναού είχαν αφαιρέσει το τζάμι που προστατεύει την εικόνα, προκειμένου να παρατηρούν το ανεξήγητο αυτό θέαμα. Σύμφωνα με το ilialive.gr, πιθανότατα το μύρο να αναδύεται από μια μικροσκοπική οπή στο ασημένιο περίβλημα, ωστόσο τα σταγονίδια είναι εύκολα ορατά και στο σχετικό βίντεο.

Για το θέμα ενημερώθηκε και η Μητρόπολη Ηλείας, ωστόσο για την ώρα δεν έχει πάρει επίσημα θέση. Η συγκεκριμένη εικόνα είναι η παλαιότερη της εκκλησίας και χρονολογείται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι την έφεραν με καράβι μοναχοί από το Αγιον Ορος στο Κατάκολο. Λέγεται ότι οι μοναχοί, ύστερα από διαβουλεύσεις με την τοπική εκκλησία, δεν συμφώνησαν πού θα τοποθετηθεί, έτσι αποφάσισαν να την πάρουν μαζί τους πίσω στο Αγιον Ορος.

Την ώρα που ήταν έτοιμοι να σαλπάρουν για το ταξίδι της επιστροφής οι μοναχοί, ο θρύλος λέει ότι σηκώθηκε μια φοβερή φουρτούνα που δεν άφηνε το καράβι να λύσει κάβους και τελικά ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Διπλάρης, ο τότε ιερέας του Αγίου Αθανασίου, αγόρασε την εικόνα για 16 κολωνάτα, τα βρετανικά χαρτονομίσματα των Επτανήσων της εποχής.

πηγή