Ορθοδοξία

Η προσευχή είναι φωτιά που χρειάζεται λάδι..

Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου

Φωτιά είναι η προσευχή και ιδιαιτέρως όταν αναπέμπεται από νηφάλια και φλογισμένη ψυχή.

Αλλά η φωτιά αυτή για ν’ αγγίξει τις ουράνιες αψίδες χρειάζεται λάδι και λάδι της φωτιάς αυτής δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ελεημοσύνη. Χύνε λοιπόν το λάδι άφθονο, για να αισθάνεσαι χαρά για το κατόρθωμά σου και να κάνεις τις προσευχές σου με περισσότερο θάρρος και μεγαλύτερη προθυμία .

Διότι, όπως δεν μπορούν να προσευχηθούν με θάρρος εκείνοι που δεν έκαναν κανένα καλό, έτσι και αυτοί που κατόρθωσαν κάτι και έρχονται ύστερα από την δίκαιη πράξη να προσευχηθούν, κάνουν την προσευχή τους με μεγαλύτερη προθυμία, γεμάτοι χαρά από την ανάμνηση του κατορθώματος. Για να γίνει λοιπόν και σ’ αυτό πιο δυνατή η προσευχή μας, επαγρυπνώντας ο νους μας στις προσευχές από την ανάμνηση των κατορθωμάτων, ας ερχόμαστε στις προσευχές με την ελεημοσύνη και ας θυμόμαστε με ακρίβεια όλα αυτά που λέχθηκαν.

Και πάνω από όλα τα άλλα, σας παρακαλώ, να διατηρείτε συνέχεια στο νου σας εκείνη την εικόνα που είπα, ότι δηλαδή οι φτωχοί στέκονται μπροστά στις πόρτες των ναών αναπληρώνοντας εκείνη την ανάγκη της ψυχής, την οποία αναπληρώνει η βρύση στο σώμα. Αν λοιπόν θυμόμαστε συνέχεια αυτό, καθαρίζοντας συνεχώς τη σκέψη μας, θα μπορέσουμε να αναπέμπουμε καθαρές τις προσευχές μας και να αποσπάσουμε μεγάλη παρρησία από το Θεό , ώστε να επιτύχουμε τη βασιλεία των ουρανών με τη χάρη και τη φιλανθρωπία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού …

πηγή: https://simeiakairwn.wordpress.com