Η Ρωσία δεν αποκλείει στρατιωτική ανάπτυξη στην Κούβα και τη Βενεζουέλα

apnews.com
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Η Ρωσία αύξησε το διακύβευμα την Πέμπτη στη διαμάχη της με τη Δύση για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ, όταν ένας κορυφαίος διπλωμάτης αρνήθηκε να αποκλείσει μια στρατιωτική ανάπτυξη στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι δεν μπορεί “ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αποκλείσει” το ενδεχόμενο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικά μέσα στη Λατινική Αμερική, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν περιορίσουν τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στο κατώφλι της Ρωσίας.

“Όλα εξαρτώνται από τη δράση των Αμερικανών ομολόγων μας”, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVI, επικαλούμενος την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστα “στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα” εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν εισακούσουν τα αιτήματά της.

Ο Ριαμπκόφ ηγήθηκε ρωσικής αντιπροσωπείας σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ τη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και μια σχετική συνάντηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στη σημαντική αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, που η Δύση υποκριτικά φοβάται ότι μπορεί να αποτελεί προοίμιο εισβολής.

Η Αμερική απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας που θα οδηγούσε στην ειρήνη αυτή την εβδομάδα ως μηδενικό, αλλά οι αντιπροσωπείες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας συμφώνησαν να αφήσουν την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τον έλεγχο των εξοπλισμών και άλλα ζητήματα που αποσκοπούν στη μείωση του ενδεχόμενου εχθροπραξιών.

Ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί την Πέμπτη ότι η δήλωση του Ριαμπκόφ για την Κούβα και τη Βενεζουέλα δεν άλλαξε τους υπολογισμούς της Αμερικής.

Αν η Ρωσία άρχιζε πραγματικά να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, θα το αντιμετωπίζαμε αποφασιστικά”, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Το συμπέρασμα μετά από αυτό είναι ότι οι ΗΠΑ δεν νοιάζονται αν θα γίνουν ένα ραδιενεργό κάρβουνο και το ότι θα κάνουν και αυτές το ίδιο στην απέναντι

Ο Ryabkov συνέκρινε τον περασμένο μήνα τις τρέχουσες εντάσεις για την Ουκρανία με την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Εκείνη η κρίση έληξε αφού ο πρόεδρος Κένεντι και ο σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ συμφώνησαν ότι η Μόσχα θα απέσυρε τους πυραύλους της με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να μην εισβάλει στην Κούβα και την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Πούτιν, επιδιώκοντας να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα της Δύσης στην Ανατολική Ευρώπη, έχει υποστηρίξει ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος για να αναπτύξει πυραύλους ικανούς να φτάσουν στη Μόσχα σε μόλις πέντε λεπτά. Προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει παρόμοια ικανότητα αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία οπλισμένα με τον πιο πρόσφατο υπερηχητικό πύραυλο κρουζ Zircon σε ουδέτερα ύδατα.

Αμέσως μετά την πρώτη του εκλογή το 2000, ο Πρόεδρος Πούτιν διέταξε το κλείσιμο μιας στρατιωτικής εγκατάστασης επιτήρησης σοβιετικής κατασκευής στην Κούβα, καθώς επεδίωκε να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον. Η Μόσχα έχει εντείνει τις επαφές με την Κούβα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αυξάνονται.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ρωσία έστειλε για λίγο ένα ζευγάρι βομβαρδιστικών Tu-160 με πυρηνικές δυνατότητες στη Βενεζουέλα σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εν μέσω δυτικών πιέσεων.

Ο Ryabkov δήλωσε ότι η άρνηση των ΗΠΑ να εξετάσουν το βασικό ρωσικό αίτημα για εγγυήσεις κατά της επέκτασης της συμμαχίας στην αμερικανοκρατούμενη Ουκρανία και σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη καθιστά δύσκολη τη συζήτηση των βημάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να διαπραγματευτεί.

“Οι ΗΠΑ θέλουν να διεξάγουν διάλογο για ορισμένα στοιχεία της κατάστασης ασφαλείας … για να μειώσουν τις εντάσεις και στη συνέχεια να συνεχίσουν τη διαδικασία γεωπολιτικής και στρατιωτικής ανάπτυξης των νέων εδαφών, πλησιάζοντας τη Μόσχα”, δήλωσε. “Δεν έχουμε πουθενά να υποχωρήσουμε”.

Ο Ryabkov χαρακτήρισε τις στρατιωτικές αναπτύξεις και ασκήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στο έδαφος της Ρωσίας ως εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές. Είπε ότι στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που διαθέτουν πυρηνικές ικανότητες πετούσαν μόλις 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας.

“Είμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με μια προκλητική στρατιωτική πίεση που αποσκοπεί στο να δοκιμάσει τη δύναμή μας”, είπε, προσθέτοντας ότι αναρωτιέται πώς θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί “αν τα βομβαρδιστικά μας πετάξουν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από κάποιες βάσεις των ΗΠΑ στην ανατολική ή τη δυτική ακτή”.

Η διπλωματία υψηλού κινδύνου αυτή την εβδομάδα έλαβε χώρα ενώ περίπου 100.000 ρωσικά στρατεύματα με άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την Πέμπτη τις εκκλήσεις της Δύσης για απόσυρση των στρατευμάτων από περιοχές κοντά στην Ουκρανία.

“Δεν είναι σχεδόν δυνατόν το ΝΑΤΟ να μας υπαγορεύει πού θα πρέπει να μετακινήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας στο ρωσικό έδαφος”, δήλωσε.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας παρήγαγαν “ορισμένα θετικά στοιχεία και αποχρώσεις”, αλλά τις χαρακτήρισε συνολικά ανεπιτυχείς.

“Οι συνομιλίες ξεκίνησαν για να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα κύρια ζητήματα που τέθηκαν, και οι διαφωνίες παρέμειναν σε αυτά τα κύρια ζητήματα, κάτι που είναι κακό”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε ομοίως τις προτεινόμενες κυρώσεις ως αντανάκλαση της αμερικανικής “αλαζονείας”, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αναμένει γραπτή απάντηση στα αιτήματά της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μελετήσει περαιτέρω βήματα.

Οι εντάσεις που περιστρέφονται γύρω από την Ουκρανία και τις απαιτήσεις της Ρωσίας προς τη Δύση εμφανίστηκαν και πάλι στο τραπέζι της συνεδρίασης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Βιέννη την Πέμπτη.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του υπηρεσιακού προέδρου του ΟΑΣΕ, σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι “ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε τα τελευταία 30 χρόνια”.