Ιός κοξάκι: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι”. Είναι κάθε χρόνο τέτοια εποχή σε έξαρση. Στο 50% τα παιδιά είναι συμπτωματικά» είπε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ . Όπως ανέφερε «μπορεί να είναι απλά συμπτώματα πυρετός, 38-38,5 και πονόλαιμος, ξεκινούν εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί, ακόμη και νερό είναι δύσκολο. Αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα».

«Οι επιπλοκές που είναι σπανιότητες αλλά πάρα πολύ σημαντικές. Είναι εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κοξάκι και για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, 5-6 και κάτω. Βέβαια χρειάζεται προσοχή, τα αντισηπτικά τα παιδιά τα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο. Τα παιδιά ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Έχουν μάθει απ΄την covid-19, άρα μπορούν να τα χρησιμοποιούν, γιατί μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με την ομιλία, με το βήχα, με το φτέρνισμα και με τις επιφάνειες», τόνισε.

Σημείωσε πως οι επιφάνειες στα σχολεία πρέπει να καθαρίζονται, καθώς η μετάδοση γίνεται εκεί γιατί είναι πολλά τα παιδιά. «Ένα να έχει αρρωστήσει, μεταδίδει στα άλλα», τόνισε. Οι μεγάλοι κολλάνε σπάνια, σύμφωνα με την ίδια, αλλά αν κολλήσουν περνάνε δύσκολα.

Συνέστησε στους γονείς, όταν τα παιδιά τους νιώθουν αδιαθεσία να μην τα στέλνουν στο σχολείο για να αποφευχθεί η μετάδοση. «Ας μείνει μια μέρα στο σπίτι για να δει πως θα εξελιχθεί και η κλινική του εικόνα», πρόσθεσε.

Τα συμπτώματα της κοξάκι διαρκούν 5-6 ημέρες και μετά υποχωρούν, είπε και ζήτησε από τους γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. «Το παιδί μεταδίδει μέχρι την τρίτη με τέταρτη μέρα» , είπε.

Είπε ακόμα πως ξεκίνησε και ο στρεπτόκοκκος και θα αρχίσουν και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. «Ευτυχώς μέχρι τώρα ο καιρός ήταν καλός. Σταματήστε να λέτε «καλώς ήρθε ο χειμώνας». Δεν θέλουμε χειμώνα. Θέλουμε να είμαστε έξω για να μην γίνεται μετάδοση», τόνισε.