Ο καιρός

Kακοκαιρία Elias (Ηλίας): Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική – Μεγάλος όγκος νερού θα πέσει στη Θεσσαλία

Συναγερμός έχει σημάνει για την κακοκαιρία Elias που αναμένεται να «χτυπήσει» πολλές περιοχές της χώρας μας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν ξεκινήσει στα βόρεια και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ειδικά σε κεντρική, δυτική και ανατολική Θεσσαλία υπολογίζεται ότι θα πέσουν 300 – 500 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Σε ό,τι αφορά την Αττική το απόγευμα της Δευτέρας (25/9) προβλέπονται τοπικές καταιγίδες σε βόρεια και δυτικά τμήματα της περιφέρειας, ενώ έντονες βροχές θα σημειωθούν και στη Θεσσαλονίκη.

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.
Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

πηγή