Κέικ σοκολάτας σαν τούρτα!

Με δύο τρία έξτρα στοιχεία στη διακόσμηση, αναβαθμίσαμε ένα απλό κέικ σοκολάτας και το μεταμορφώσαμε σε γλυκό γιορτινό και σπέσιαλ.

Αν θέλουμε κάτι πιο απλό, μπορούμε να παραλείψουμε τη γέμιση και να φτιάξουμε το κέικ μέσα σε μια απλή μακρόστενη φόρμα. Θα το σερβίρουμε σκέτο ή με λίγη άχνη ζάχαρη.

20′ προετοιμασία
50′ Ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για το κέικ

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε το κακάο με το νερό και ανακατεύουμε καλά για να μην έχει σβόλους το μείγμα. Το προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ.
  4. Σε άλλο σκεύος αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  5. Σταδιακά προσθέτουμε στο μείγμα του μίξερ εναλλάξ αλεύρι με ξινόγαλο και παράλληλα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ. Σταματάμε μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  6. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκ. και την πασπαλίζουμε με κακάο (αντί για αλεύρι).
  7. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
  8. Το βγάζουμε, αφήνουμε να χλιαρύνει και το ξεφορμάρουμε.
  9. Αφού κρυώσει πολύ καλά, το κόβουμε οριζοντίως στη μέση με ένα μεγάλο μαχαίρι του ψωμιού, παίρνοντας δύο δίσκους (σαν παντεσπάνια).
  10. Βάζουμε τον ένα σε μια πιατέλα.

Γέμιση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη και, μόλις αρχίσει να πήζει λίγο, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το τυρί κρέμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει σαντιγί.
  2. Απλώνουμε τη μισή σαντιγί πάνω στον δίσκο του κέικ, στην πιατέλα. Σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί.
  3. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τρίμμα σοκολάτας και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 44.

πηγή