Κοινωνία

Ὁ Φύλακας τῆς Ἀμφίπολης, o άνθρωπος που ανακάλυψε πρώτος τον τάφο Καστά πριν από πενήντα χρόνια! ( βίντεο)

Ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης, ο πρώτος άνθρωπος που σκόνταψε στα ερείπια του τάφου της Αμφίπολης, μιλά για τον περίφημο τάφο Καστά και τους αρχαίους θησαυρούς που κρύβονται στην καρδιά της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

 

Η περιοχή έγινε διάσημη πριν από μερικά χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ο τάφος Καστά, με αποτέλεσμα πολλοί να σκεφτούν – ευχάριστα – ότι ήταν ο τόπος ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές ανεπιβεβαίωτες θεωρίες για το ποιος ήταν μέσα στον τάφο – ο Κοχλιαρίδης έχει τη δική του, η Αμφίπολη είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς που περιγράφονται ήδη στα κείμενα του Θουκυδίδη του 4ου αιώνα π.Χ.

Από τον Πόντο στην Αμφίπολη

Γιος εξαθλιωμένων Ελλήνων Ποντίων προσφύγων από τη Μαύρη Θάλασσα που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη βόρεια Ελλάδα , ο Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης γεννήθηκε στην Αμφίπολη και έκτισε μια μακρά καριέρα αρχαιολογικών ανακαλύψεων δίπλα στον θρυλικό Έλληνα καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας,ερευνητή Δημήτριο Λαζαρίδη,του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Τάφος Αμφίπολης Ελλάδα

 

 

Ένα μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον τάφο στο λόφο Καστά
Ήταν ένα πρωί, πριν από μισό αιώνα, όταν ο 12χρονος Κοχλιαρίδης ήταν έξω για να κόψει ξύλα με τον πατέρα του. Αυτό ήταν το μοιραίο πρωινό που ανακάλυψε τα πρώτα υπολείμματα του τάφου. Μετά από αυτό, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του για να βοηθήσει στην ανακάλυψη, προστασία και προώθηση των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής του. 

Αυτή είναι η ιστορία ενός αληθινού Έλληνα πατριώτη που δεν αναζήτησε ποτέ τη φήμη ενώ προστάτευε ήσυχα μερικούς από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς των προγόνων του για τις επόμενες γενιές. Γνωρίστε τον Φύλακα της Αμφίπολης στο νέο μας ντοκιμαντέρ. σκηνοθεσία και παραγωγή Αναστάσιου Παπαποστόλου, μοντάζ Κωνσταντίνου Μουσούλη, animation Δημήτριου Τσαλκάνη σε πρωτότυπη μουσική Ιωάννη Γουδέλη .

πηγή